TUZLARIJE - KULTURA

16.05.2012.
Festival folklora u Italiji
˝Iskre˝ predstavljaju Tuzlu


Članice ansambla "Iskre" iz Tuzle učestvovat će na 3. Međunarodnom festivalu folklora Rimini 2012. u Italiji, koji će se održati u periodu od 17. do 20. maja.

- Počašćeni smo pozivom za učešće na festivalu jer smatramo da možemo puno toga pružiti na ovakvoj manifestaciji, koja nam daje priliku da promovišemo naš Ansambl, grad Tuzlu, a i Bosnu i Hercegovinu" - kazala je Azra Bektašagić, članica "Iskri“.



Učešće na Festivalu će uzeti ansambli iz Italije, Slovenije, Poljske, Ukrajine, Grčke, Turske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Češke, Slovačke, Bugarske i Mađarske.



Vjerovatno je mali broj naših sugrađana koji ne poznaju ansambl "Iskre", njihov način interpretacije, ali nije zgoreg podsjetiti se njihovih početaka. Vokalni ansambl Iskre iz Tuzle osnovan je 1974. godine na inicijativu prof. Slavka Jovića, kompozitora i profesionalnog umjetničkog aranžera. Rad ansambla prekinut je tokom agresije, a 2004. godine ponovo je nastavio s radom. Iskre su svoju i slavu Tuzle pronijele širom BiH, dijelom bivše Jugoslavije i po svijetu.



Danas ansambl ima 22 članice i djeluju u sklopu umjetničke sekcije Bosanskog kulturnog centra Tuzla, pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića, koji svojim predanim radom i angažmanom "Iskrama" vraća staru slavu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice