TUZLARIJE - KULTURA

23.05.2012.
Otvoren 3.Međunardni sajam knjige
Knjige za svačiji ukus i džep


„Ko knjigu traži knjiga je u garaži“ moto je još jednog, trećeg po redu, Međunarodnog sajma knjige koji je večeras otvoren u garaži tržnog centra Mercator u Tuzli. Jedinstvena sajamska ponuda u našem gradu trajaće sve do ponedeljka 28. maja i ima za cilj približiti knjigu čitalačkoj publici u našem okruženju.



„Kvalitetna knjiga, kupljenja u svom gradu, po nižim cijenama, sa ovim sajmom od sada je realnost. Sajam je prilika i za izlagače, ali ujedno i za posjetioce, kazao je načelnik Jasmin Imamović kojem je pripala čast da zvanično proglasi sajam otvarenim.


Vizija organizatora sajma, Forma Nuove iz Tuzle, Izdavačko knjižarskog društva „University press“ iz Sarajeva i TC Mercator, savršeno se poklapa i sa vizijom Ministarstva nauke, kulture i sporta u Vladi TK da knjigu učini dostupnom svima, kazala je i ministrica Nađa Avdibašić-Vukadinović.



Osim besplatnog ulaza na sajam, kao i besplatnog parkinga, posjetioci mogu kupiti dosta kvalitetnih naslova raznih izdavača i žanrova. Oko 80 izlagača iz cijele regije na svojim štandovima nude zaista mnogo toga: od časopisa koji koštaju jednu marku, dječijih slikovnica i bojanki čija cijena starta već od dvije marke, preko beletristike, pa do stručne literature i različitih enciklopedija. Reklo bi se za svačiji ukus i džep.



Izlagači ističu da su brojni popusti razlog više da posjetite sajam, dok organizatori smatraju da će brojnim popratnim sadržajima animirati širu javnost za posjetu sajmu u srcu Tuzle.

Bogat prateći program obuhvata „Dan dječije knjige“, uz druženje sa dječijim piscima sa područja Tuzlanskog kantona, potom bibliotečku radionicu pod imenom „Nove generacije u bibliotekama“.

Za drugi dan Sajma (24.05.) planiran je Dan dječije knjige:

11.00 h. Predstavljanje knjige BRKOVI OD KEČAPA autorice Iličić Jagode izdanju Florex Tuzla; (TC Merkator)

12.00 h. Predstavljanje knjige PRIČE IZ VELIKE ŠUME autora Đedović Mehmeda u izdanju „Planjax“ d.o.o. Tešanj; (TC Merkator)

13, 00 h. Predstavljanje knjige PLAVE FUZE I DRUGE LJUBAVI autora Hasić Zejćia u izdanju Off set Tuzla; (TC Merkator)

14, 00 h. Predstavljane knjige ŠKOLA IZ NODOLA autorice Aličić Azre u izdanju Off set Tuzla; (TC Merkator)

15.00 h. Predstavljane knjige ERMIN SVRAKO autora Husagić Šefika u izdanju Bosanska riječ Tuzla; (TC Merkator)

16, 00 h Predstavljanje novih knjiga za djecu u izdanju Izdavačke kuće Bosanska riječ - Tuzla(TC Merkator)


18.00 h. Predstavljane knjige LIJEVI MANGUPI I DESNI VARVARI U izdanju IKD „University press – Magistrat izdanja“ Sarajevo (Atelje Ismet Mujezinović)

Isti dan u 17, 00 u TC Mekator Tuzlak Nihad Mešić će predstaviti i svoju novu knjigu „Ne moramo o politici“ .


B.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice