TUZLARIJE - KULTURA

23.05.2012.
Skulpture Mustafe Skopljaka pred tuzlanskom publikom


U Bosanskom kulturnom centru Tuzla otvorena je izložba skulptura akademskog kipara Mustafe Skopljaka. Na šestom Bijenalu umjetnosti minijature BiH, održanom u organizaciji BKC-a, Skopljaku je pripala posebna nagrada žirija, te je samim tim osigurao sebi još jedno predstavljanje pred tuzlanskom publikom, ovoga puta izložbom koja nosi naziv "Igra sa optimizmom ili Koliko, zaista, košta Svetog Petra Kajgana".




Mustafa Skopljak o izložbi je rekao:


Izložbu je otvorio Ćazim Sarajlić, historičar umjetnosti, koji je kazao da djela Mustafe Skopljaka itekako zavrijeđuju pažnju ljubitelja umjetnosti. „On pripada generaciji najvitalinijih umjetnika kako u Bosni i Hercegovini tako i na prostoru šire regije. Izložba dolazi u pravo vrijeme i govori o stvaralačkom vitalizmu Mustafe Skopljaka".



- Posebno mi je zadovoljstvo što je žiri šestog Bijenala umjetnosti minijature BiH nagradio rad uvaženog profesora Skopljaka. Njegovo je djelo bilo originalno i posebno, i uvršten je na listu specijalnih priznanja. Zahvaljujući tome naša saradnja nastavljena je i u ovoj godini. Ovo je treća izložba po redu kada su u pitanju nagrađeni radovi sa šestog Bijenala umjetnosti minijature BiH i nastavit ćemo tokom cijele godine da promovišemo i ostale nagrađene autore, istakao je Semir Fejzić, direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

Na izložbi je zastupljeno blizu 60 radova koji čine skup crteža na platnu i ovčijoj koži, kao i skulpture od žice presvučene salvetom ili kombinovanim tehnikama.











Mustafa Skopljak je rođen 10. augusta 1947. godine u Kotor Varoši. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završio u Sarajevu 1970. godine. Nakon toga upisuje Pedagošku akademiju, likovni smjer, na kojoj apsolvira. Na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu upisuje se nakon njenog osnivanja i diplomira 1977. godine u klasi profesora Alije Kučukalića. Postdiplomski studij završio je 1988. godine kod istog profesora. Studijski je boravio u Londonu 1982. godine. Član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1972. godine. Od 1993. do 1998. godine radio je lutke, scenu i kostime za lutkarske predstave "Bajka o Sarajevu" i "Tajna dvorske lude" za Pozorište mladih u Sarajevu.



Profesor je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku za kiparstvo i na Pedagoškoj akademiji u Mostaru na Odsjeku za likovnu kulturu. Do sada je imao 47 samostalnih izložbi i sudjelovao je na više od 320 kolektivnih izložbi te na 76 kiparskih simpozijima i likovnih kolonija u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Dobitnik je 28 nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad.



Izložba će biti postavljena narednih deset dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice