TUZLARIJE - KULTURA

28.05.2012.
Međunarodni sajam knjige
Uspješno završen i peti dan


Petog dana Međunarodnog sajma knjige u Tuzli konačno je i sunce odlučilo da se pridruži izlagačima i posjetiocima. Vedrinu je ispunila i sinoćna zabava i druženje do kasnih jutarnjih sati. Neumorni Mehmed Đedović, ipak, bio je spreman u 11, 00 sati najaviti prvu promociju dana.



Gost je bila IK „Dobra knjiga“ iz Sarajeva. Vlasnik ove kuće, Izudin Šikalo, istako je respektabilna izdanja ove kuće, oko 200 naslova u 6 godina, koliko „Dobra knjiga“ postoji. Tokom promocije predstavljen je i roman autora Adila Hasanovića iz Tuzle pod nazivom „Putevi ružinog mirisa!“. Riječ je o zbirci kratkih priča koje, kako autor reče, u hodu postaju roman.

U sajamskom prostoru, tačno u podne, predstavljeno je djelo autorice iz Smedereva.
Rođena Tuzlanka, Sanda Ivanović, napisala je knjigu „Ako lažem, ne vjeruj mi“ u izdanju Biblioteke iz Smedereva, a predstavili su je Mehmed Đedović, Dragan Tešić i Šimo Ešić.
Riječ je o veoma zanimljivoj knjizi pjesama za najmlađe, a kako Ešić reče, iduća knjiga pjesama ove autorice izaći će u izdanju „Bosanke riječi“.



U 13, 00 sati trio u sastavu Dragan Marković, prof. Nedžad Ibrahimović i autor Enes Osmančević govorili su o knjizi pod imenom „Fatalna privlačnost bezvlašća“. Dragan Marković istako je značaj autorovih kolumni koje su nastale u različitim periodama, a govore o aktuelnoj problematici bezvlašća i da će ovi zapisi ubrzo postati dokumenti. Profesor Nedžad Ibrahimović se kritički osvrnuo na interesantan naziv knjige i aktuelnu društvenu problematiku inkorporirao u sintagmu-bezvlašća.




U 14, 00 sati Šimo Ešić, omiljen dječiji tuzlanski pisac, okupio je brojne mališane i potpisivao promovisanu knjigu „Izmislionica u selu Pričevac“ u izdanju „Bosanske riječi“ iz Tuzle.
Ešić je svojom duhovitošću, ali i stihom, pokazao da umije zadržati pažnju mališana.

Na kraju petog dana, promocije su zatvorili članci autora prof. dr. Azema Kožara „BiH u 19. i 20. stoljeću, studije i članci“ u izdanju Društva historičara Tuzla i Arhiva TK.

Subotnje veče je rezervisano za izlagače, prodavače i domaćine sajma, a priređena je zajednička večera i druženje u popularnom tuzlanskom „Vrtiću“ na Slanoj Banji. Detalji druženja zabilježeni su na fotografijama.



Danas, posljednjeg dana, na sajmu (Ponedjeljak, 28. 05. 2012. godine):

11, 00 - U organizaciji Fondacije „Kemal Bakaršić“ Sarajevo i Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ – Prezentacijska dvorana
Uvodničari:
Mr. Mario Hibert : Nove generacije u bibliotekama; Kultura participatornosti
Mr. Žunić Enisa: Važnost bibliotečkih nauka u skladu sa nastavnim procesom u kontekstu EU integracija
Numanović Amar: Bibliotečki aktivizam; Bibliotekari izvan biblioteka
Selma Zulić : Kapija širom otvorena: Bibliotečki Getway



Radno vrijeme posljednjeg danasajma od 09, 30 - 12, 00 sati

Osmrtnicama ba smrtovnice