TUZLARIJE - KULTURA

27.05.2012.
3. Međunardni sajam knjiga
Predstavljeno pet vrijednih naslova


Subota nam je donijela sunčan dan i dašak topline u stjecište knjige u garaži TC „Mercator“ u Tuzli. Vedrije raspoloženje osjetilo se na štandovima izlagača i većoj posjeti Tuzlaka, koji su došli po nove zalihe kulture ili dobru promociju knjige. Takvih je jučer bilo mnogo.



Tačno u podne predstavljena je knjiga pod naslovom „Hercegovački muslimani u koncepcijama četničkog pokreta 1941-1945.“ autora dr. Velagić Adnana u izdanju Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara i Društva historičara iz Tuzle.Knjigu su predstavili čitateljima Azem Kožar i Adnan Jahić. Istaknuta je hrabrost autora da posegne za neistraženom temom zbog manjkavosti informacija i izvora. Promociju je obilježila dobra posjećenost zaintrigiranih potencijalnih čitalaca ovog djela.



U 13, 00 sati predstavljena je knjiga pod nazivom „Bosanskohercegovački federalizam“ autora dr. Marković Dragana u izdanju „Službenog glasnika“ iz Beograda i IKD „University press- Magistrat izdanja“ iz Sarajeva. Dragan Marković ističe da je riječ o intelektualno radoznaloj knjizi i da je autor objavio više od 30 naučnih radova. Petar Arbutina naglasio je da „Službeni glasnik“ iz Beograda predstavlja najvećeg izdavača na području Balkana, jer konstantno istražuje primarno interesovanje publike. Knjiga je primjer uspješne saradnje sa drugim izdavačkim kućama. Autor Goran Marković je rekao da naslov knjige izaziva polemiku u akademskim krugovima jer su obje riječi iz naslova sporne za nekoga u BiH i šire.



Prisutnima u prezentacijskoj sali, u 14, 00 sati, predstavili su se NU Biblioteka „Derviš Sušić“ iz Tuzle i izdavačka kuća „Bosanska medijska grupa“. Istaknuta je dobra saradnja navedenih institucija kulture na zajedničkom projektu izdavanja Monografije NUB „Derviš Sušić“, prve u bogatoj historiji od 65 godina postojanja ove institucije. Mehmed Pargan osvrnuo se na aktuelnu problematiku izdavača na području TK i slabu podršku aktuelne vlasti te probleme neuređenog i nezaštićenog bh. tržišta knjiga.



Termin od 15 sati, upotpunjen je prezentacijom naslova KNS „Udruženja za kulturu“ Novo Sarajevo. Moderator ove promocije, Almir Zalihić, i autorica knjige kratkih priča „Kameno pero“ Mersida Sadiković-Osmanbašić, govorili su o tematici djela. Potom je promovisan roman Idriza Hodžića „Šapat otvorenih česmi“ te djelo „Kalendar požutjelih listova bijele starke hode“ autora Dine Porovića. Riječ je o izdavačkoj kući koja je posljednje dvije godine objavila 12 knjiga, a znatan broj pripada autorima iz dijaspore.



Posljednje promocije za četvrti dan sajma bile su izdanja „Bosanske riječi“. Knjigu poezije „Relativno apsolutno“ autora Igora Divkovića, promovisao je izdavač Šimo Ešić koji je riječima hvale predstavio i roman „Fatimine ruke“ autora Safeta Berbića.

Danas na sajmu (Nedjelja, 27. 05. 2012. godine):

11, 00 - Predstavljanje izdavačke produkcije izdavačke kuće Dobra knjiga Sarajevo

12, 00 - Predstavljanje knjige AKO LAŽEM, NE VERUJ MI autorice Ivanović Sande u
izdanju Narodne biblioteke Smederevo
13, 00 - Predstavljanje knjige FATALNA PRIVLAČNOST BEZVLAŠĆA autora Dr Osmančević
Enesa u izdanju Arka press Sarajevo
14, 00 - Predstavljanje i potpisivanje knjige IZMISLIONICA U SELU PRIČEVAC autora Ešić
Šime u izdanju Bosanska riječ Tuzla
17, 00 - Predstavljanje knjige EH KAD BI TO BILA ISTINA autora Levi Marka u izdanju
Bosanska riječ Tuzla
18, 00 - Predstavljanje knjige BOSNA I HERCEGOVINA U 19. I 20. STOLJEĆU: STUDIJE I
ČLANCI, autora Prof. Dr. Kožar Azema u izdanju Društva historičara Tuzla i u Arhiv
Tuzla


IZLOŽBA

Pisci – Iz Zavičajne zbirke Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla

Radno vrijeme sajma od 09, 30 - 21, 00 sati

Osmrtnicama ba smrtovnice