TUZLARIJE - KULTURA

02.06.2012.
Maturski solistički koncert Emira Radiševića
Nadmašena očekivanja publike

Maturski solistički koncert Emira Radiševića na klarinetu, u klasi profesora Dženana Jusufovića, održan je u petak uvečer u Međunarodnoj galeriji portreta. Kako se radi o izuzetno talentovanom učeniku završne godine Srednje muzičke škole u Tuzli, treba naglasiti da je koncert, po svemu pokazanom, ličio na koncert velikog muzičara sa bogatim iskustvom i izazvao je veliku pažnju tuzlanske publike.



- Pripreme za koncert su trajale su nekoliko mjeseci uz nesebičnu pomoć profesora Nedžmije Omerčehajić, Dženana Jusufovića i Emira Nuhanovića. Drago mi je što je koncert bio posjećen i publika je bila više nego zadovoljna, tako da se trud i rad isplatio, rekao je Emir Radišević.





Umijeće muziciranja Emir je pokazao kroz izvođenje djela Sainta Seansa, Webera, Grgina, Vivaldija, Piazzolla....Gosti na koncertu bili su: Kamerni orkestar Srednje muzičke škole, Vedad Zulić (harmonika), Omar Krdžalić (flauta) i Elna Bukvić (klavir).







Emir Radišević (1993) od malena iskazuje veliki interes za muziku, željevši svirati harmoniku. Klarinet počinje svirati u 11 godini. U Tuzli završava Osnovnu muzičku školu u klasi nastavnika Zlatana Cerića. Školovanje nastavlja u Srednjoj muzičkoj školi u Tuzlu u klasi prof. Dženana Jusufovića. Također, u toku svog dosadašnjeg školovanja svoje vještine je usavršavao kod svjetski priznatih i poznatih klarinetista kao što su: Mate Bekavac( Slovenija), Bertram Egger( Austrija) i Sylvie Brucker( Francuska). Zadnjih godinu dana aktivno surađuje sa poznatim bh. klarinetistom i dirigentom, maestrom Emirom Nuhanovićem, te profesorom klarineta sa Srednje muzičke škole iz Sarajeva- Adnanom Cicom.



Član je međunarodnog orkestra BalsiKa, s kojim je imao priliku svirati u Vijeću Evrope i na muzičkom Konzervatoriju u Strasbougu, te je učesnik niza koncerata u Francuskoj, BiH i Hrvatskoj. Član je i Narodnog orkestra UKUD-a Zvonko Cerić iz Tuzle s kojim je učestvovao na mnogobrojnim koncertima sevdaha i folklorne muzike. Također, kao klarinetista sarađivao je i sa Ženskim horom ´´ Slovenčice´´, te Mješovitim horom UKUD-a ´´ Zvonko Cerić´´ zajednički na velikom broju koncerata. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja sa takmičenja i festivala muzike, kao solista, te iz takmičenja kamerne muzike. Ove godine, u aprilu, u Sarajevu je na Federalnom takmičenju studenata i muzike sa triom (klarinet, flauta i klavir) osvojio je II nagradu.

S.P.





Osmrtnicama ba smrtovnice