TUZLARIJE - KULTURA

01.06.2012.
Najava novog pozorišnog projekta
Saša Broz i tuzlanski glumci rade na predstavi ˝Igrajući žrtvu˝


U povodu početka rada na novoj predstavi „Igrajući žrtvu“ koju je prema tekstu Olega Pesnjakova režira Saša Broz, danas je u Narodnom pozorištu Tuzla održana press konferencija.



Direktor Narodnog pozorišta Armin Ćatić podsjetio je da su sa Sašom Broz uspješno sarađivali prije četiri godine. Predstava „Zimjsko gnijezdo“ vrlo je dobro primljena kod publike te je i nagrađivana, a tada su uspostavljene i prijateljske veze glumaca i rediteljke Broz te su sigurni da će takva saradnja biti nastavljena i na novom projektu.

- Bez obzira na nedostatak novca i opštu krizu, Narodno pozorište je uspjelo da uradi četiri premijere, peta se pripema, a evo kreće rad i na šestoj, što nije zanemarljiv podatak, istakao je umjetnički direktor Narodnog pozorišta Tuzla Midhat Kušljugić.

Saša Broz zahvalila se na dobrodošlici i lijepim riječima te je pozdravila i načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića za koga kaže da je njen prijatelj koji je i kumovao ponovnom dolasku. Dodala je da se u Tuzli osjeća odlično, ovdje će provesti radno ljeto ali se raduje radu sa tuzlanskim glumcima, koje već dobro poznaje, te je prema njima i odabrala tekst Olega Pesnjakova. Tekst pun crnog humora, dinamike, pitanja odnosa među ljudima, žrtve i krivca, životnih uloga, blizak je ljudima regiona.



Na današnjoj press konferenciji glumica Remira Osmanović je rekla da joj je kao Titovoj pionirki, i osobi koja je živijela u prošlom sistemu, saradnja sa Titovom unukom velika čast.

U predstavi će igrati: Nedim Malkočević, Remira Osmanović, Milenko Iliktarević, Alisa Brkić, Nenad Tomić, Elvira Aljukić, Edis Žilić, Midhat Kušljugić i Ivana Pekunić.

Scenu radi Dragutin Broz, kostime Marta Čopo, muzika Borna Šercar, dramaturg Dragan Komadina, pomoćnik rediteljke Midhat Kušljugić i rasvjeta Saša Mondecar.

Premijera je zakazana za 7. septembar 2012. godine, a kako je najavio direktor Ćatić, do tada će biti urađena nova scena i postavljene nove stolice, što će tuzlansku pozorišnu publiku sigurno obradovati.

S.M.



Osmrtnicama ba smrtovnice