TUZLARIJE - KULTURA

07.06.2012.
Koncert Jasmine Šehanović ispunio očekivanja publike


U Međunarodnoj galeriji portreta u srijedu uvečer je održan maturski solistički koncert violonistkinje Jasmine Šehanović, učenice završnog razreda Srednje muzičke škole u klasi profesorice Nataše Kakeš. Na programu su izvedena djela kompozitora Bacha, Rodea, Handela, Paganiniija, Dvoržaka, Mendelssohna...



- Za koncert sam se spremala relativno kratko, ali na kraju je sve ispalo i više nego dobro, jer je publika bila prezadovoljna. Zahvalna sam svojim roditeljima, prijateljima i profesorima, jer bez njih ništa ne bi bilo. U budućnosti planiram da svoje školovanje nastavim na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, kazala je Jasmina Šehanović.



Jasmina Šehanović je rođena 10.01.1996. g. u Traunsteinu, Njemačka. Violinu je počela svirati već sa šest godina. Do sada je imala brojne koncerte i zapažene nastupe u Sarajevu, Brčkom, Tuzli, Zagrebu (Hrvatska), Oslu (Norveška) itd. Posebno zapažen bio je njen nastup u Njemačkoj rezidenciji u Sarajevu 2004. godine, na poziv njegove ekselencije, njemačkog ambasadora gospodina von Kilitz-a. Tom prilikom ambasador joj je poklonio vrlo kvalitetnu violinu ručne izrade na kojoj svira na svojim nastupima. Učestvovala je na nekoliko federalnih i međunarodnih takmičenja gdje je ostvarila zapažene rezultate.



Nagrade i priznanja:

- Specijalna nagrada (maksimalnih 100 bodova) na 8. takmicenju ucenika i studenata Federacije Bosne i Hercegovine ( Tuzla 2005.g.)
- Druga nagrada na međunarodnom takmicenju Lazarevacki susreti mladih violinista, Lazarevac, Srbija, 2007.g.
- Prva nagrada na međunarodnom takmičenju mladih gudača u Sremskoj Mitrovici, Srbija, 2007.g.
- Prva nagrada na prvom internacionalnom i jedanaestom federalnom takmičenju, Sarajevo 2008.g
- Druga nagrada na dvanaestom federalnom i drugom internacionalnom takmičenju učenika i studenata muzike, u kategoriji kamerne muzike, Ilidža, Sarajevo, 2009.g.
- Specijalna nagrada na XII federalnom i II internacionalnom takmičenju učenika i studenata muzike u kategoriji kamerne muzike na Ilidži, 2009.g.
- Prva nagrada na sedmom međunarodnom festivalu gudača, maj 2009.g. Srbija
- Druga nagrada na međunarodnom takmičenju u Beogradu, kategorija kamerne muzike, mart 2010.g.
- Proglašena je učenikom generacije osnovne muzičke škole Tuzla, 2009/ 2010.godine.
- Treća nagrada na medjunarodnom takmicenju u Beogradu u kategoriji kamerne muzike, februar 2011.g. Srbija
- Specijalna nagrada na Federalnom takmicenju u Tuzli, 2011.godine.
- Prva nagrada na XIII federalnom i III internacionalnom takmičenju učenika i studenata muzike u kategoriji kamerne muzike u Sarajevu 2012. godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice