TUZLARIJE - KULTURA

06.06.2012.
Na Trgu slobode
Igrom i pjesmom Cerića otvoreno „Ljeto u Tuzli“


Ovogodišnja manifestacija ˝Ljeto u Tuzli˝ započela je cjelovečernjim koncertom UKUD-a „Zvonko Cerić“ Tuzla, koji je održan u srijedu uvečer na Trgu slobode.



Prije zvaničnog otvaranja manifestacije, mnogobrojnim Tuzlacima se obratio Jasmin Imamović, načelnik Opštine Tuzla.

- Mi smo zamislili da građanima i gostima Tuzle ovoga ljeta život bude udobniji. Vrele dane ćemo provoditi na Panonici, a večeri uz bogat kulturni program na Trgu slobode, Sonom Trgu i kod „Meše i Ismeta“. Imat ćemo 80 kulturno-umjetničkih programa u kojima će učestvovati preko 40 kulturnih društava. Na samom početku „Ljeta u Tuzli“ nastupaju članovi UKUD-a „Zvonko Cerić“ koji izgledaju baš kao i sama Tuzla. Sve generacije i nacije, u nošnjama svih naroda koji žive ovdje i svi skupa iz Cerića simboliziraju bogatstvo različitosti koje Tuzla s ponosom njeguje, rekao je načelnik Imamović.



U jednoiposatnom programu na bini su se smjenjivali brojni članovi: najmlađi uvijek plijene pažnju, pokazali su šta znaju oni stariji, a vidjeli smo od koga učiti iz grupe veterana. Publici su se predstavili i vokalni solisti kao i članovi Mješovitog hora ovoga Društva. Izvođače je pratio Narodni orkestar „Zvonko Cerić“.



















Univerzitetsko kulturno umjetničko društvo Zvonko Cerić decenijama uspješno djeluje i animira djecu i omladinu da se pridruže u očuvanju kulturne baštine naroda sa ovih prostora. Igrom i pjesmom oduševljavali su publiku širom zemlje i svijeta koja ih je nagrađivala burnim aplauzima. Iz godine u godinu poboljšavali su koreografiju i obogaćivali narodne nošnje te došli do onoga što Društvo sada predstavlja. Jedni su od rijetkih koji imaju svoj orkestar koji broji sedamnaest članova, uz čiju muziku igraju, ne koriste matrice, a živa muzika upotpunjuje na pravi način uigranost ansambla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice