TUZLARIJE - KULTURA

09.06.2012.
Izložba Mirsada Hadžiefendića
Plus i minus kroz šesnaest fotografija


U Galeriji MI RITMO, koja se nalazi u Tržnom centru „Omega“, otvorena je izložba slika pod nazivom „Polica lica“, autora Mirsada Hadžiefendića iz Tuzle. Izloženo je 16 fotografija koje su rađene u kolor tehnici.



- Slike su nastajale zadnjih šest godina u mom ateljeu sa studijskom rasvjetom. Prvobitni naziv izložbe je bio „Dva lica jedne medalje“, odnosno plus i minus. Svako od nas ima pozitivnu i negativnu stranu, i svaku stvar možete gledati iz dva ugla. Svojim radom pokušavam minuse da pretvorim u pluseve. Dok sam bio mlađi, moj rahmetli prijatelj Admir Šljivić i ja smo imali bend koji je nosio naziv „Polica lica“. Ideja za za naziv benda potekla je od rahmetli Admira, koji je poginuo kao pripadnik Armije BiH tokom agresije, tako da je ova moja izložba posvećena i njemu, rekao je Hadžiefendić.





Kako je zapisano u afiši koja je pripremljena za ovu izložbu, u vremenu izgubljenih identiteta i ljudi kao usnulih ljepotica rodila se priča o koincidentalnoj porodičnoj fotografiji koja bijaše hir oca i kćerke na tipično nedjeljno popodne. Taj hir se kroz godine razvio u kreativnu rutinu i nesvjesno postao zapis o odrastanju i razvijanju. „Po definiciji „urbane“ fotografije ličnost koja nije opipljiva ne postoji, ali iz drugog ugla ili trećeg nailazim na reljef koji fotografija ima. U nizu istih pronalazi se priča, pronalazi se historija, vrijeme koje neumoljivo cvili pod nogama čovjeka, pronalazi se ličnost i emocija, veza između duha i fizike, pa i kompozicija. Ovaj niz fotografija predstavlja simfoniju već rečenog odrastanja, ovo nije znanost, ovo je san. Ovo nije fotografija...ovo je mladost i put, najplemenitija veza...odnos otac i kćerka“, riječi su Vesne Ristić.





Mirsad Hadžiefendić je rođen 06.12. 1969. godine u Tuzli. Član je ULUPU BiH od 1998.godine. Izlagao je 21 puta samostalno i učestvovao na oko 100 kolektivnih izložbi. Dobitnik je Grand PRIX-a na 1.Bijenalu minijature BiH 2001.godine. Bavi se jazz muzikom, fotografijom i slikarstvom. Vlasnik je galerije Mi-Ritmo u okviru koje organizuje Likovnu koloniju "Modrac". Samostalne izložbe od 1990. do 2012. imao je u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Počitelju, Plzenu...



Izložba ostaje otvorena do kraja juna.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice