TUZLARIJE - KULTURA

08.06.2012.
U Zvorniku
Svečano otvoreni Dani Hasana Kaimije


Banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić, zvanično je otvorio manifestaciju Dani Hasana Kaimije, koja se u periodu od 7. do 10. juna 2012. godine, po deseti put održava u Zvorniku. U okviru ove vjersko-kulturne manifestacije, koja je izrasla u najveću i najznačajniju manifestaciju povratnika u Bosni i Hercegovini, bit će upriličeni brojni kulturni i vjerski sadržaji, među kojima izložbe, promocije knjiga, književna čitanja, noć zikra, mevlud itd.

Predsjednik Organizacionog odbora Dana Hasana Kaimije, Mustafa ef. Muharemović, zahvalio se brojnim gostima, prije svega književnicima, koji su i ove godine doputovali u Zvornik iz svih krajeva, kako bi nastupali na književnoj večeri, jednom posebnom događaju, koji se svake godine održava na Kula Gradu iznad Zvornika.

Večeras će, upravo na Kula Gradu, tokom književnih čitanja, biti dodijeljena nagrada Zlatku Topčiću za knjigu Završna riječ, za, prema mišljenju Žirija, najbolje književno ostvarenje u BiH u 2010. i 2011. godini, zatim Lamiji Hadžiosmanović, za životno djelo, kao i učenicima osnovnih i srednjih škola, za najbolji literarni rad.

Dani Hasana Kaimije okončavaju se u nedjelju 10. juna mevludom i narodnim veseljem na Kula Gradu. Niz drugih sadržaja, bit će upriličeni u centru Zvornika, te u Sapni, Vitinici i drugim okolnim mjestima.


Osmrtnicama ba smrtovnice