TUZLARIJE - KULTURA

13.06.2012.
Promovisan roman ˝Putevi ružinog mirisa˝ autora Alija Hasanovića


U prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli promovisan je roman pod nazivom ˝Putevi ružinog mirisa˝, autora Alija Hasanovića, profesor bosanskog jezika i književnosti u Behram-begovoj medresi. Promotori romana bili su: Izedin Šikalo, direktor Dobre knjige iz Sarajeva, Mirzet Hamzić, književni kritičar, Ali Hasanović, autor knjige, a osvrt na roman i njegove sadržaje održao je Sevret Mehmedćehajić.



Ideju za pisanje knjige autor je dobio prilikom istraživanja za magistarski rad. Napisana je kao zbirka priča u kojima se prožimaju zajedničke niti koje ih povezuju i stapaju u jednu cjelinu.



- Knjiga "Putevi ružinog mirisa" govori o ljudima u različitim vremenima i predstavlja jedan jedinstven pečat duhovne potrage koja završava susretima svih likova sa Poslanikom Muhammedom a.s., rekao je Hasanović.

- Roman Alija Hasanovića je po svojoj strukturi i idejnosti duboko uronjen u vjeru u Boga i Njegova poslanika Muhammeda, a.s. Pri tome, ne mislim da je autor upao u klasični kliše i da nam je na svojim stranicama „odvazio“ kako smo griješni, kako treba da se kajemo za grijehe, te kako i što treba da radimo i da se ponašamo da bismo bili bolji vjernici. On je napisao književno djelo, koje u svojoj stožernoj intenciji ima feeling dobra, skrušenosti, susreta sa samim sobom i svojim ovozemnim životom, rekao je Sevret Mehmedćehajić.



Izedin Šikalo, direktor Dobre knjige, je rekao da njegova firrma nastoji da afirmira domaće pisce. „Naše opredjeljenje da se bavimo domaćim autorima leži u činjenici da u ovom vremenu u kojem živimo sve je postalo komercijalizirano i ništa više nije sveto. Mi imamo sasvim drugačiji pristup, podržavamo mlade kvalitetne autore i sam Ali Hasanović mi je otkriće, i drago mi je da je knjiga objavljena u Dobroj knjizi“, istakao je Šikalo.

Ali Hasanović je rođen u Mostaru 1977. godine. Školovao se u Tuzli i Sarajevu. Objavio je knjigu priča „Kodirane hagiografije“ (IK Omnibus, Sarajevo), zbirku pjesama „Pred vratima srca“ (vlastito izdanje) i roman „Putevi ružinog mirisa“ (IK Dobra knjiga, Sarajevo).

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice