TUZLARIJE - KULTURA

13.06.2012.
Književna nagrada „Crikveničko sunce“ dodijeljena Šimi Ešiću




Na Jadranskim književnim susretima, koji se jedanaestu godinu održavaju u živopisnoj Crikvenici, u okolnim općinama i na otoku Krku, nagradu „Crikveničko sunce“ dobio je bosanskohercegovački pjesnik Šimo Ešić. Ova književna nagrada ustanovljena je upravo ove godine i dodjeljuje se prvi put pjesniku koji je u proteklih 10 godina održavanja manifestacije svojom poezijom i nastupom ostavio najdublji utisak.

Uz desetogodišnjicu Susreta objavljena je i Antologija u kojoj je svaki od 54 do sada pozivana pjesnika zastupljen sa po tri pjesme. Ešić je, istovremeno, među nekolicinom autora koji su, zbog izuzetne komunikativnosti njihove poezije, na Susrete pozivani tri puta. Nagrada je skulptura sunca koje izranja iz morskih valova, rad akademske vajarke Suzane Kljus.

- Ovu nagradu ne doživljavam samo kao priznanje pjesniku Šimi Ešiću, nego kao nagradu poeziji, uopće, i svima onima koji je pišu, čitaju, promoviraju i vole. No, sretan sam, naravno, da će ovo prelijepo sunce od danas sijati baš u mojoj radnoj sobi. Kao da su organizatori ove krasne manifestacije osjetili i znali da sam cijelog života samo to pokušavao: nacrtati sunce u nečijoj duši, pa su, eto, uzvratili ovom nagradom, da i mene nešto ogrije, izjavio je Ešić nakon uručenja nagrade u prepunoj dvorani gradske vijećnice u Crikvenici.

Đuro Škondrić

Osmrtnicama ba smrtovnice