TUZLARIJE - KULTURA

15.06.2012.
Ljeto u Tuzli
Retrospektivni opus Husejna Dropića


U organizaciji Međunarodne galerije portreta Tuzla i Arhitektonskog atelja „Ambijent“ Tuzla, u četvrtak uvečer je otvorena retrospektivna izložba djela Husejna Dropića, a ujedno je i predstavljena monografija pod nazivom „Arhitekt Husejn Dropić“, autora prof.dr. Ibrahima Krzovića. Međunarodna galerija portreta je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, što govori da u Tuzli postoji veliki broj ljubitelja arhitektonske umjetnosti.



Kada je u pitanju monografija moram kazati da je to bio jedan veliki i naporan posao, kaže Husejn Dropić i dodaje: „Monografija je nastajala u posljednje dvije godine u našem ateljeu. Profesoru Krzoviću smo povjerili dio oko pisanja teksta i docentu Dželiloviću da uradi grafičko uređenje. Monografija je podijeljena u nekoliko poglavlja. Glavni tekst i početak je djelo profesora Krzovića. Nakon toga slijedi pregled izabranih projekata mene i mojih saradnika, koji su razvrstani na stambene, javne, školske, zdrastvene, memorijalne i sportske komplekse, a zatim imamo enterijere i namještaj. Također, u monografiji se nalazi poglavlje pet projekata koje sam radio zajedno sa profesorom Ugljenom, gdje sam bio koautor. Ti projekti su izloženi na ovoj izložbi. Monografija sadržava i indeks gdje su prikazani svi projekti sa većinom autora i saradnika, i onih koji su publikovani u monografiji i onih koji nisu", rekao je Husejn Dropić.

- Cilj monografije je bio da obuhvatimo relativno obiman opus arhitekte Husejna Dropića. On je tematski raznovrstan i bavio se skoro svim područjima arhitekture, a dijelom i urbanizma. Ova monografija je vrijedna pažnje i predstavlja značajan dio kulture ovoga područja, rekao je prof.dr.Ibrahim Krzović.



Husejna Dropića mnogi u BiH smatraju začetnikom nove i moderne arhitekture u našoj zemlji. „Moram priznati da nemam u potpunosti izgrađen neki svoj stil, tu je prisutno malo lutanja odnosno traženja samog sebe. Arhitektura u BiH, pa čak i za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, je imala izvanredne arhitekte koji su najveći dio projekata realizovali u Sarajevu. Imali smo savremenu arhitekturu i poslije Drugog svjetskog rata. I tu smo također imali vrsne arhitekte koji su bili u rangu sa svjetskim trendovima. Dosta proslavljenih arhitekata je bilo iz Bosne i Hercegovine. Što se tiče poslijeratnog perioda on je stvarno specifičan, to je jedno vrijeme koje je pomalo ne izbalansirano. Najčešće se pojavljuju investitori koji ne razumiju dobro ovaj posao, nemamo više državnih investicija, sve se svodi na privatne. Nadam se da će doći vrijeme kada će se sve to izbalansirati, kako bi svi shvatili vrijednost ovoga posla", dodao je Dropić.



Postavka u Međunarodnoj galeriji je donijela zanimljive zidne skice i makete. U opusu arhitekte Husejna Dropića i njegovog Atelja „Ambijent“, stambeno-poslovni objekti zauzimaju značajno mjesto po broju projekata i realizacija, i po nastojanju arhitekte da ovoj temi u svojoj djelatnosti ponudi takva rješenja i oblike koji bi zadovoljili korisnike.





Džamija u kompleksu Behram-begove medrese je jedan od prvih projekata u kojem su došli do izražaja kvaliteti Zlatka Ugljena i Husejna Dropića.













Izložba ostaje otvorena do 30.juna.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice