TUZLARIJE - KULTURA

18.06.2012.
Narodno pozorište Tuzla
Besplatne predstave za kraj sezone


Narodno pozorište Tuzla, tradicionalno, uz besplatan ulaz za četiri predstave, oprašta se sa svojom vjernom publikom do početka nove sezone. Za kraj ove sezone na sceni Narodnog pozorišta Tuzla izvest će se predstave: „TRI SESTRE“ Anton Pavlovič Čehov u režiji Admira Glamočaka (srijeda, 20. juni 2012. godine u 20, 00 sati); “TO” Alija Isaković u režiji Adnana Omerovića (četvrtak, 21. juni 2012. godine u 20, 00 sati); “SUMNJIVO LICE” Branislav Nušić u režiji Nijaza Alispahića (petak, 22. juni 2012. godine u 20, 00 sati) i predstava za djecu „PINOKIO“ Carlo Collodi – dramatizacija Tomislav Krstić, u režiji Nedima Malkočevića, Edisa Žilića i Elvisa Jahića (subota, 23. juni 2012. godine u 12, 00 sati).



Narodno pozorište je u tekućoj pozorišnoj sezoni u svojoj produkciji izvelo 123 predstave, od toga 20 na gostovanjima a učestvovali su i na nekoliko festivala (Festival BH drame u Zenici predstava „TO“, 51. Internacionalni festival MESS 2011 predstava „ARAPSKA NOĆ“ i 31. Pozorišne/kazalištne igre u Jajcu predstava „TRI SESTRE“).

Iako se teška finansijska situacija odrazila i na kulturu, Narodno pozorište Tuzla je uspjelo u ovoj sezoni realizovati tri nova projekta – predstave „TRI SESTRE“, „TO“ i „PINOKIO“ i na scenu vratiti svoje hit predstave „SUMNJIVO LICE“ i „HAMLET U SELU MRDUŠA DONJA“.
Takođe, u Narodnom pozorištu Tuzla su izvedene i 32 gostujuće predstave, a posebno su bile zapažene one izvedene u okviru tradicionalne pozorišne manifestacije XVIII „TUZLANSKI POZORIŠNI DANI“.
Pored izvođenje predstave Narodno pozorište Tuzle je bilo domaćin i drugim aktivnostima: koncerti, promocije knjige, svečane akademije, izložbe slika i druge aktivnosti.

Na kraju ove sezone Narodno pozorište Tuzla sa ponosom ističe da je ugostilo oko 40.000 ljubitelja pozorišne umjetnosti.



Osmrtnicama ba smrtovnice