TUZLARIJE - KULTURA

22.06.2012.
Počinje festival ˝Pozorište bez granica 2012˝
Gostuje šest predstava iz četiri države


Međunarodni festival pozorišta sa područja Balkana "Pozorište bez granica 2012" koji tuzlanski "Draft teatar" organizuje već 12. put, počet će u nedjelju 24. juna predstavom „A, E, I“ teatra „Harlekin“ iz Postojne (Slovenija) i trajat će do 30. juna.

Tokom trajanja tradicionalnog i u okruženju već prepoznatljivog festivala, koji se održava u okviru „Ljeta u Tuzli“, bit će izvedeno šest predstava, među kojima i premijerno izvođenje predstave „Ljubav“, novog projekta „Draft teatra“.



- Ove godine se nismo ograničili isključivo na predstave malih formi, te ćemo za izvedbe koristiti i otvorene prostore u gradu, dok ćemo našu predstavu izvesti u BKC-u, a najveći dio predstava će tradicionalno biti postavljen na sceni Doma mladih. Ulaz na sve predstave je besplatan i očekujemo da će tuzlanska publika prepoznati kvalitet manifestacije i onoga čime će se naši gosti predstaviti, rekao je Dragan Tešić, direktor „Draft tetra“, koji već 12 godina uspješno realizira ovaj festival.



Nakon predstave pozorišta iz Slovenije, kojom će na Trgu slobode festival biti otvoren, slijedi dan pauze, a od utorka do subote svaku noć će biti izvedena po jedna predstava pozorišta iz Albanije, Hrvatske i BiH. Domaćin festivala će se predstaviti premijerenim izvođenje predstave „Ljubav“.

- Radi se o simpatičnoj priči o ljubavnom trouglu, koju smo pripremali šest mjeseci. U predstavi glumi i naša nova članica Almedina Salčinović, koja do sada nije imala glumačkog iskustva, a koja se odlično uklopila u ekipu i ovo što smo radili. U predstavu smo uložiti mnogo truda i ljubavi, a publiku pozivamo da se u to u utorak na sceni BKC-a i uvjeri, rekao je Zoran Vasiljević, korežiser predstave.



U okviru festivala „Draft teatar“ će posljednjeg dana manifestacije prigodnom svečanošću obilježiti i 20 godina rada.

Program festivala:

NEDJELJA, 24.06.2012. - Trg Slobode u 21, 00h
- Nenad Muždeka – „A, E, I „ Teater „ HARLEKIN“ Postojna, Slovenija, režija Nenad Muždeka, ( u slučaju kiše Dom Mladih Tuzla 19, 30 )

UTORAK : 26.06.2012. - sala BKC-a u Tuzli, 19, 30 minuta
- Marej Šizgal „LJUBAV“ premijera, DRAFT teatar Tuzla, BIH, režija Dragan Tešić i Zoran Vasiljević.

SRIJEDA: 27.06.2012. - Trg Slobode u 21, 00h
- Milica Konstantinović „TUNEL“ autorski projekat Gavrila Jovanovića, Slobomir P Univerzitet Bijeljina, BIH.( u slučaju kiše Dom Mladih Tuzla 19, 30 h )

ČETVRTAK : 28.06.2012. – Dom Mladih Tuzla 19.30 h
- Miroljub Nedović i Timošenko Milosavljević „NA PRVOJ CRTI BRAKA“ Gradsko kazalište Beli Manastir, Hrvatska, režija Daniela Taslidžić Herman.

PETAK: 29.06.2012. – Dom Mladih Tuzla 19.30 h
- Branislav Ilić ( po B.Pekiću) - „ MI TAKO MOŽEMO DO SUDNJEGA DANA“ DIS teatar Banja Luka, BIH, režija Novica Bogdanović

SUBOTA, 30.06.2012 – Dom Mladih Tuzla 19.30 h
- Aldo De Benedetti – „MISTERY“ .. Teatro „Petro Marco“ Vlora. Albanija, režija Jorgač Tuše.

Predstave koje se igraju na otvorenom u slučaju kiše će biti održane u Domu mladih.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice