TUZLARIJE - KULTURA

28.05.2005.
Veče tamburice u Tuzli
Osječki festival prešao granicu
Nastupili tamburaški orkesti iz Rume, Tuzle i Drniša


Tamburaski orkestar SD Sloboda iz Tuzle (Snimio: Miro Petrovic)
Tradicionalni osječki festival tamburaške glazbe prešao je granicu i prvi put jedan njegov dio održan je u BiH. Tačnije u Tuzli, gdje su sinoć, u punoj dvorani Bosanskog kulturnog centra, nastupili tamburaški orkestri Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva ˝Matija Gubec˝ iz Rume (SiCG), Sportskog društva ˝Sloboda˝ iz Tuzle i društva ˝Krsto Odak˝ iz Drniša, dok su izostali članovi tamburaške sekcije HKD ˝Napredak˝ iz Kreševa.
Ovo festivalsko veče održano je pod pokroviteljstvom općine Tuzla, čiji je načelnik, Jasmin Imamović, kazao da je svojevremeno bratimljenje Tuzle i Osijeka, što su upriličili tadašnji gradonačelnici Selim Bešlagić i Zlatko Kramarić, doprinjelo da ˝grad uglja i soli˝ uspostavi saradnju i tamburaških orkestara, a time i postane središte tamburaške glazbe u BiH. Orkestar SD ˝Slobode˝ tradicionalno sudjeluje na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku i više puta je osvajao najviše priznanje, zlatnu tamburicu Paje Kolarića.
Skoro dvosatno druženje sa tamburašima iz tri države, oduševilo je tuzlanske ljubitelje ove glazbe, a posebno su pljeskom nagradili svoje Tuzlake iz orkestra ˝Sloboda˝ sa dirigentom Sakibom Mujezinovićem, i mlade Drnišane, pod upravom profesorice Milke Tomić, uz koje je nekoliko melodija otpjevala Vera Svoboda. S tamburašima ˝Slobode˝ nastupila je Zekija Suman iz Tuzle, a s orkestrom iz Rume Marija Benčić. Voditeljica programa bila je Osječanka Vlasta Ramljak. U Kristalnoj dvorani hotela ˝Tuzla˝ poslije je organizovano druženje učesnika festivala, koji danas završava u Osijeku, kada će se proglasiti dobitnici nagrada i priznanja.(mp)

Priredio(la): miro/tuzlarije                


Osmrtnicama ba smrtovnice