TUZLARIJE - KULTURA

25.06.2012.
Likovna kolonija „Breške“
Umjetnici stvarali pod krošnjama brežačkih lipa


Skupina umjetnika koja učestvuje na 13.Međunarodnoj likovnoj koloniji „Breške 2012“ dan je provela radno, slikajući u veoma prijatnom ambijentu dvorišta župne crkve u Breškama. Dašak radne atmosfere bilježi i naša kamera.



Pod krošnjama višedecenijskih stabala umjetnici iz BiH, Crne Gore, Češke, Hrvatske i Mađarske slikali su različite motive shodno svojoj inspiraciji.



Boris Pejic iz Tuzle, student pete godine slikarastva na Akademiji likovne umjetnosti u Širokom Brijegu, jedan je od učesnika ovogodišnje Likovne kolonije.



- Ovo je moje četvrto učešće u Koloniji i svake godine ga doživljavam kao jedno lijepo druženje. Moj rad je u fazi nastanka i radim ga prema skici, a u pitanju su narodno kolo i muzikatni. Slika je sastavljena iz dva platna i potrebno je više vremena da se završi, kaže Pejić.

Među učesnicima je i slikar Josip Mijić iz Širokog Brijega kojem je ovo drugo učešće.



- Radim pejsaž u kome je naglašena tekstura jer je isključena boja. Teksture će davati jednu svoju mogućnost, jer ako bi se uključile boje došlo bi do njihovog konflikta, a to mi nije namjera, rekao je Josip Mijić.

Mladi tuzlanski umjetnik Aleksandar Marković prije dvije godine magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a trenutno se nalazi na postdiplomskom-doktorskom studiju „ARS Sacra“. I on je svoje umjetničko nadahnuće pronašao u Breškama.



- Već četiri godine se bavim jednim slikarskim ciklusom sa tematikom čovjeka. Na slikama prikazujem njegove kretnje i atmosferu koja prati čovjeka u raznim emotivnim stanjima. Ljubav prema slikarstvu potiče još od malih nogu, a tokom školovanja uvijek sam bio angažovan u likovnim sekcijama. Mislim da je ovo jedna od najbolje organizovanih likovnih kolonija u BiH i zbog toga sam tu već pet godina zaredom, ističe Marković.







Nakon prekrasnih krajolika brežačkog kraja učesnici ove kulturne manifestacije od posebnog značaja za Tuzlu svoj atelje na otvorenom locirat će u Dokanj, a potom na obale jezera Bistarac.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice