TUZLARIJE - KULTURA

25.06.2012.
Festival amaterskog teatra
Dramska sekcija KŠC-a nagrađena u Laktašima


Dramska sekcija Katoličkog školskog centra "Sv. Franjo" Opća gimnazija učestvovala je na 7. Internаcionаlnom festivаlu аmаterskog teаtrа koji je održan od 21. do 24.06.2012. godine u Laktašima. Selektori: Mario Ćulum, dipl.dramaturg, Slaviša Radan, dipl. dramaturg i Vladan Popović, dipl. glumac odlučili su da predstava "Most" autora Jetona Neziraja, u režiji Ivane Milosavljević, zauzme mjesto u takmičarskom dijelu programa i ekvivalentno s drugim amaterskim pozorištima se takmiči za nagrade.

Poslije odgledanih 8 predstava pozorišta iz Bugojna, Tuzle, Siska Kragujevca, Postojne, Novog Sada i Zvornika stručni žiri u sastavu: Jelena Medić, dipl. glumac i dramaturg, Aleksandar Pejaković, dipl. pozorišni režiser, Jovana Ćorić, dipl.glumac donio je odluku da se Specijаlnа nаgrаdа zа doprinos rаzvoju pozorištа i podsticаj mlаdih tаlenаtа dodijeli Ivаni Milosаvljević iz Tuzle, i nаgrаdа zа originаlnu аutorsku muziku – Dаriju Antunoviću zа songove u predstаvi „Most“.

- U zaista jakoj konkurenciji, imali smo priliku pokazati koliko može biti značajan rad dramske sekcije u jednoj školi, i koliko srednjoškolci, ukoliko im se pruži prilika, mogu se iskazati na većem nivou od srednjoškolskog dramskog natjecanja. Prošle godine smo na ovom istom festivalu nastupali u revijalnom programu s predstavom ‘’5 minuta’’ autorice Liliana Bardijewska i dobili sjajne kritike, a ove godine zajedničkim trudom i radom uspjeli smo ući direktno u sam takmičarski dio. Osvojene nagrade na ovom festivalu čine me radosnom, jer je još jednom potvrđena kvaliteta predstave koja naravno bez podrške ravnatelja Centra Vlatka Rosića, nastavnog kadra i samih roditelja ne bi bila potpuna, kazala je za Tuzlarije Ivana Milosavljević, rediteljka predstave "Most".



Predstava "Most" je do sada osvojila nekoliko nagrada. U Travniku, na 10. Festivalu srednjoškolskog teatra BiH, predstavi "Most" pripala je nagrada za najbolju predstavu u cjelini, i u Konjicu drugo mjesto sa ukupno sedam nagrada: Nagrada za režiju, kolektivnu igru, koreografiju, scenski pokret, scensku muziku i scenski govor.



U predstavi igra 13 učenika: Anja Marković, Mario Šaran, Mladen Pejić, Ivana Perić, Ivana Šuster, Nikola Andrić, Tarik Atlić, Andrea Lukić i Marina Kovačević, šminka: Amela Halilović, dizajn plakata i video projekcija: Damir Bošnjak, svjetlo Mario Lugonjić i muzika Dario Antunović.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice