TUZLARIJE - KULTURA

01.07.2012.
Večeras koncertno izvođenje opere Nikole Šubić Zrinjski

• KONCERTNO IZVOĐENJE OPERE NIKOLA ŠUBIĆ ZRINJSKI
Opera Ivana pl. Zajca
Nastupaju solisti HNK Zagreb: Vedrana Šimić, Martina Klarić, Davor Radić, Domagoj Dorotić, Igor Hapač i Mario Bokun.
Umjetnički voditelj: Mo Simon Dešpalj
NEDJELJA, 1. 07. 2012. u 20, 30 sati – Dvorište samostanske crkve


• KONCERT ANSAMBLA ANONIMA FROTTOLISTI (Italija)
Putovanje liturgijskom i paraliturgijskom glazbom po Europi na kraju srednjovjekovlja
PONEDJELJAK, 2. 07. 2012. u 19, 00 sati – Samostanska crkva (Franjevački samostan)


O operi:

Zajčeva opera Nikola Šubić Zrinjski jedno je od rijetkih skladateljevih djela koje se trajno zadržalo na repertoaru hrvatskih opernih kuća. Badalićev libreto prožet je rodoljubnim oduševljenjem dok je glazba izrazito belkantistička i često inspirirana slavenskim citatima.

Sadržaj opere opisuje pogibiju jednog od najpoznatijih predstavnika hrvatske aristokratske obitelji Zrinjski nakon dugotrajne turske opsade grada Sigeta 1566. godine za vrijeme koje je umro i sultan Sulejman Veliki ne uspjevši doprijeti do Beča.

Libreto je napisan prema drami romantičnog pjesnika Körnera koji je tematikom otpora hrvatskog
bana prema turskom osvajaču želio potaknuti svoje suvremenike na borbu protiv Napoleonovog pokoravanja Europe. Premda je libreto svojom banalnošću najslabija sastavnica djela, često se neopravdano daje prednost patriotskoj poruci naspram neospornih muzičkih kvaliteta djela koje ovu operu uzdižu na vrhunce slavenske operne romantike.


O programu Ansambla Anonima Frottolisti:


Ansambl Anonima frottolisti, čiji članovi djeluju u koncertnoj aktivnosti najznačajnijih talijanskih i europskih ansambala za ranu glazbu, specijaliziran u otkrivanju repertoara talijanskog i europskog humanizma, bavi se odnosom između glazbe, književnosti, filozofije i figurativne umjetnosti u glazbenim repertoarima između 1200. i 1400. godine.

Ovaj koncert prezentira ideal kojem teže, a to je reprodukcija izričito glazbenog odnosa i estetske sinteze sakralnog i svjetovnog kroz talijanske i francuske skladateljske tehnike.

Osmrtnicama ba smrtovnice