TUZLARIJE - KULTURA

03.07.2012.
Galerija GM
Različitost zajedništva kroz figurativno slikarstvo

Međunarodna izložba slika pod nazivom „Različitost zajedništva“ otvorena je u Galeriji GM u Tuzli. Organizator izložbe je internet galerija ArtSrbija, a izloženi radovi obuhvataja djela 63 autora iz 11 zemalja.



- Sama ideja je nastala prošle godine kada smo organizovali prvu izložbu. Cilj nam je da okupimo i povežemo umjetnike iz regiona oko ideje zajedništva, kako bi se što bolje upoznali, razmjenjivali iskustva i na kraju međusobono povezivali. Među nama je i nekoliko umjetnika iz BiH, pa smo iz tog razloga odlučili da napravimo izložbu u Tuzli. Tema ovogodišnje izložbe bila je figurativno slikarstvo. Zanimljivo je da je izložba nagradnog karaktera, pa su umjetnici svojim glasovima izabrali najbolji rad. Tako je prvo mjesto osvojio Momčilo Macanović sa slikom „biciklista“, rekao je za Tuzlarije Radiša Brković, vlasnik ART galerije iz Beograda dodavši da će izložba biti prezentovana u još 11 galerija zemalja u regionu.



Svi koji su došli u Galeriju GM uživali su u prostoru oplemenjenim umjetničkim djelima nekim od najznačajnijih savremenih umjetnika sa naših prostora. U katalogu za ovu izložbu navodi se ocjena da sve slike prati snažan vizuelni doživljaj koji otkriva različite poetike i različite individualne temperamente.





Izložba ostaje otvorena do 19.07.2012.godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice