TUZLARIJE - KULTURA

02.07.2012.
U organizaciji Udruženja likovnih umjetnika TK
Održano dvodnevno slikanje na otvorenom


Članovi Udruženja likovnih umjetnika TK prezentovali su svoje umijeće građanima Tuzle koji su imali priliku vidjeti niz impresivnih slika raznih motiva. O fundusu koji je nastajao na Trgu slobode prisutni su mogli doznati od Vinka Lamešića, predsjednika Udruženja likovnih umjetnika TK.



- Slikanje na otvorenom trajalo je dva dana, a učešće je uzelo blizu četrdeset autora. Nastalo je dosta zanimljivih djela rađenih u raznim tehnikama: pastel, ulja na platnu, tuš i slično. Iako je sezona godišnjih odmora zadovoljni smo odzivom građana čiju smo pažnju uspjeli pridobiti našim radom. I ova manifestacija se održala u sklopu „Ljeta u Tuzli 2012“ čime obogaćujemo kulturnu scenu našega grada, kazao je Lamešić i dodao da će nastala djela autori zadržati, a u narednom periodu biće izloženi na jednoj od selektivnih izložbi koje ovo Udruženje organizuje.



Pažnju mladih sugrađana privukla je gospođa Nermina koja je sa velikom lakoćom kanom oslikavala arapske simbole na dijelovima tijela. Kako nam je kazala, tetovaže nisu trajne i mogu se lako skinuti, ali su svakako zanimljive i neobične.



Među umjetnicima bila je i Marija Babović Bosanka, afirmisana i internacionalno poznata slikarka. Mnogi likovni kritičari i ljubitelji likovne umjetnosti davno su primijetili da njene slike govore nekim posebnim, pomalo čudnim jezikom.



- Na ovoj slici sam nacrtala jedan motiv s ciljem da zaintrigiram publiku. Svi koji pogledaju sliku ustvari treba da razmišljaju da li je naslikana figura, mlada za svatove, je li to neka utvara ili fontana na Trgu slobode prema kojoj gledam. Slika nastaje tehnikom pastela. Koristim masne, uljane i suhe pastele, a također malo i voštanih boja koje se na toploti rastvore i tako mi omogućavaju da na slici postignem ono što želim. Tehnika je idealna za slikanje na otvorenom jer koristim samo prste i boje, pojasnila je gospođa Marija.









Udruženje likovnih umjetnik TK nastalo je 1996. godine i okuplja veliki broj umjetnika sa područja Tuzlanskog kantona. Kroz svoj rad već godinama uspjevaju, da s nesmanjenim intezitetom, održavaju dinamiku izlagačke djelatnosti i veoma kvalitetnih i angažiranih izvangalerijskih aktivnosti. Neposustajanje u aktivnostima bavljenja kulturnom baštinom, ekologijom, urbanim kontekstom sredina u kojima djeluje, pokazalo je određenu zrelost udruženja kako po odabiru problema oko kojeg se angažuje tako i po krajnjim dosezima akcija koje animiraju. Izložbe Udruženja se održavaju dva puta godišnje u novembru mjesecu i u proljeće.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice