TUZLARIJE - KULTURA

09.07.2012.
U Istorijskom muzeju Srbije, Beograd
Izložba Nesima Tahirovića produžena do augusta




„Prastari simboli mira i tolerancije“, retrospektivna izložba bosanskohercegovčkog umjetnika Nesima Tahirovića, koja je trebala trajati od 14. juna do 7. jula 2012., zbog velikog interesovanja produžena je do početka augusta 2012 godine. Na taj način Beograđanima se pruža prilika da jedinstvena likovna ostvarenja ovog osebujenog umjetnika vide i u toku jula mjeseca u monumentalnom prostoru Istorijskog muzeja Srbije.



Na izložbi, koja obuhvata presjek četrdesetpetogodišnjeg rada autora, sažetog u odabiru oko 200 radova koji su izbor kustosa postavke, istoričara umjetnosti Saše Janjića, posjetioci se susreću sa stvaralačkim opusom likovnog umjetnika Nesima Tahirovića, trenutno jednog od najznačajnijih umjetnika bosansko- hercegovačke likovne scene. Umjetnika, koji pored globalnog u svom likovnom izrazu, posebno promoviše snagu i ljepotu likovnog stvaralaštva iz sredine iz koje potiče.



Dr. Ana Stolić, direktorica Istorijskog muzeja Srbije, ističe da je Tahirović od metala, drveta i eksera iskovao svoje slike i u njih utisnuo tlo iz kojeg potiče i kulturu u kojoj je odnjegovan, te da je slikar od simbola raznih religija, hrišćanstva, islama, judizma, gradio alegorijske predstave i da je njihovo zborno mjesto upravo na ovoj izložbi „Prastari simboli mira i tolerancije“.



U svojim djelima Nesim Tahirović čitljivo ispisuje znakovno pismo i tu nema barijera ni jezičkih ni kulturoloških.
Ono što je bitno naglasiti jeste da je ova izložba značajna i po tome, što govori o suživotu, kulturi i tradiciji svih naroda u Bosni i Hercegovini ali i regiji i što kroz simboliku autorovih radova ukazuje na uvažavanje različitosti, poštovanje i toleranciju zemalja u regionu, te kao takva doprinosi gradnji porušenih mostova ove dvije države.

Priredio(la): PR služba Nesima Tahirovića                


Osmrtnicama ba smrtovnice