TUZLARIJE - KULTURA

26.07.2012.
Sinoć u Narodnom pozorištu
Plesnom pričom Italijani oduševili Tuzlake




Članovi plesne grupe "Motus Danza" iz Siene (Italija), sinoć su premijerno izveli predstavu "Crash" u Narodnom pozorištu Tuzla.

Plesna predstava, koja govori o uticaju ekonomske krize na kulturu u Italiji, dio je Međunarodnog festivala umjetnosti mladih „Kaleidoskop“, koji se u Tuzli ove godine održava već četvrti put.

Profesionalni plesači, koji gostuju treći put u našem gradu, Veronica Abate, Martina Agricoli, Andre Alma, Maurizio Cannalire, Simona Gori i Simona Cieri, tijelima su ispričali priču o gušenju kulturnih institucija u Italiji. Katastrofa koja se nadvila nad kulturu u Italiji utiče i na cjelokupnu sliku zemlje, te mijenja njenu kulturnu prepoznatljivost.

Umjetnici u Italiji smatraju da se ulaganje u kulturu u konačnici isplati, jer se svaki uložen euro vraća kao sedam eura u zajednicu.

Nakon šezdeset minuta dinamičnog, emotivnog i vrlo uvježbanog plesa, članovi "Motus Danza" poklonili su se tuzlanskoj publici koja ih je nagradila dugotrajnim aplauzom.



MOTUS je rezidentna plesna grupa Opštinskog teatra u Sieni. Nastali su 1991. godine, po ideji Simone Cieri, balerine i koreografkinje klasičnog obrazovanja, koja je naknadno prešla na savremeni, odnosno moderni način izražavanja. Njihov rad podržava i Regija Toskana, kao i Opština Siena, a priznati su i kao Ustanova za socijalnu promociju. Grupa je povezana sa Nacionalnim udruženjem za ples i savremenu umjetnost (ADAC) i članica je Međunarodnog vijeća za ples pri UNESCO-u.

Koreografiju potpisuje Simona Cieri, scenario Rosanna Cieri, a režiju su radile zajedno obje umjetnice koje su inače i sestre.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice