TUZLARIJE - KULTURA

24.07.2012.
Izložbom Milomira Kovačevića Strašnog otvoren 4. ˝Kaleidoskop˝


"Portreti, Tuzla 2012." naziv je izložbe fotografija istaknutog bosanskohercegovačkog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog, kojom je u ponedjeljak uvečer u Ateljeu "Ismet Mujezinović" zvanično počeo ovogodišnji četvrti Međunarodni festival umjetnosti mladih "Kaleidoskop".





Izloženo je 68 fotografija mladih Tuzlaka, koje su rađene u crno-bijeloj tehnici. Radovi su nastajali u protekla dva mjeseca u Tuzli, a na fotografijama se mogu vidjeti moderna lica koja, prema riječima Milomira Kovačevića, možemo vidjeti u bilo kojem gradu svijeta, lica koja se ne razlikuju od lica vršnjaka.



- Trudio sam se da na svojim fotografijama prikažem presjek neke mlađe generacije. Pa tako, tu su zastupljena lica muzičara, maturanata te mnogih drugih. Na stvaranje jednog ovakvog umjetničkog ciklusa ponukala me sačuvanost gradskog duha Tuzle, rekao je Kovačević dodavši da će tokom boravka u Tuzli upriličiti i nekoliko umjetničkih radionica.







Za načelnika Imamovića festival „Kaleidoskop“, u sklopu izgradnje kulturnog turizma u Tuzli, ima svoje posebno mjesto i svake godine bilježi određeni napredak.

- Tolerancija, zajednički život i harmonizacija odnosa među svim razlikama su glavni faktori razvoja opštine Tuzla. Kroz festival će se mladi Tuzle upoznati sa najnovijim trendovima umjetnosti, ali će se dobro i zabaviti, rekao je Imamović.

Na svečanosti otvaranja festivala nastupila je i grupa Sarajevo Jazz Guerilla.





Ovogodišnji "Kaleidoskop" sadržajno je najbogatiji do sada, s obzirom na njegovu dužinu trajanja, ali i broj učesnika koji će se kroz umjetničke radionice, izložbe, predstave, art-markete i koncerte predstaviti tuzlanskoj publici.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice