TUZLARIJE - KULTURA

23.07.2012.
Izložbom porteta zvanično se otvara Kaleidoskop
Mladi Tuzlaci kroz objektiv Milomira Kovačevića Strašnog
Atelje ˝Ismet Mujezinović˝ u 21:00



Izložbom fotografija pod nazivom "Portreti, Tuzla 2012" Milomira Kovačevića Strašnog, večeras u Ateljeu "Ismet Mujezinović" zvanično se otvara 4. Međunarodni festival umjetnosti mladih "Kaleidoskop".



Izloženo će biti 68 fotografija, mladih Tuzlaka, nastalih prije dva mjeseca u Tuzli. Mlada, moderna lica koja prema riječima Milomira Kovačevića, možemo vidjeti u bilo kojem gradu svijeta, lica koja se ne razlikuju od lica vršnjaka.

Poznati bh. fotograf, koji je izlagao u Parizu, Berlinu, New York-u i drugim svjetskim metropolama, danas je rekao sam pomen Bosne i Hercegovine mnoge asocira na rat, siromaštvo i probleme. Doživljavao je i da mu objašnjavaju osnovne stvari nakon spoznaje da dolazi iz Bosne i Hercegovine. To su bili neki od razloga zbog kojih se Milomir Kovačević Strašni opredijelio za fotografisanje lijepog i pozitivnog. Ratne slike zamijenile su slike lijepih pejsaža, sretnih ljudi, i tako je nastala i serija fotografija koje će večeras sa početkom u 21 sat, imati priliku da pogledaju zainteresovani u našem gradu.

Večeras nastupa i grupa Sarajevo Jezz Guerilla, a Festival je nezvanično počeo jutros kroz Art market na Korzu kod Ismeta i Meše.

Milomir Kovačević Strašni rođen je 1961. godine u Sarajevu. Hroničar je sarajevskih zbivanja prije, a posebno u toku opsade. U tom periodu snimio je preko 30.000 fotografija te ih predstavio na izložbama "In Memorian", "Tito in War", "Ase leži", "Apocalipse Now". Njegove fotografije su jedno od najvrijednijih svjedočanstava o periodu opsade Sarajeva. Za fotografije Milomira Kovačevića Strašnog, Predrag Matvejević je rekao:

”Bude li netko jednoga dana pisao kroniku onoga što se dogodilo u Sarajevu - jedno novo, veliko djelo poput Travničke hronike - poslužit će se vjerojatno i ovim svjedočenjem“.

Do sada je Strašni svoje radove izlagao u Parizu, Berlinu, New Yorku. U poslijeratnom periodu bosanskoj publici predstavio je dvije izložbe, jednu u sklopu Sarajevske zime i jednu kao dio programa Modula Memorije u organizaciji Međunarodnog teatarskog festivala MESS. Na toj prvoj poslijeratnoj izložbi pod imenom "Sjećaš li se Sarajeva", Strašni je predstavio neke od najznačajnijih radova iz perioda opsade, a bilo ih je 205 postavljenih u prostoru srušene sarajevske Vijećnice. Dobitnik je prestižne nagrade od strane Credit Commercial de France (CCF) – Fondacije za fotografiju. Danas živi i radi u Parizu.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice