TUZLARIJE - KULTURA

07.08.2012.
Brežačkim igrama počeli Dani Velike Gospe Breške


U Breškama kod Tuzle u ponedjeljak je započela desetodnevna manifestacija posvećena Velikoj Gospi, zaštitnici župe Breške, koju već drugu godinu zaredom organizuje Udruga Društvo „Breščana“ uz pomoć župe Breške. Dane Velike Gospe otvorio je dekan Tuzlanskog dekanata i župnik fra Franjo Martinović, koji je svim učesnicima zaželio dobru zabavu i ugodan boravak u Breškama.



Manifestacija je započela "Brežačkim igrama" u sklopu kojih su održana takmičenja u navlačenju konopca, trčanju u vreći i nošenju jajeta u kašici. Uvod u igre bila je prijateljska utakmica između ženskih ekipa Aktiva žena Gornje Tuzle i Društva „Breščana“. Rezultat je bio neriješen 1:1, tako da je dogovoren revanš u Gornjoj Tuzli.



U navlačenju konopca pobjednici su bili političari iz reda HDZ-a, koji su inače i pokrovitelj manifestacije. U disciplini - trčanje u vreći pobjedio je Arnel Šabanović, dok je najspretnija u nošenju jajeta u kašici bila Vanesa Petrović.





Dani Velike Gospe nastavljaju se večeras promocijom knjige Jagode Iličić "Brkovi od kečapa", a za sutra je previđen turnir u stonom tenisu. U četvrtak će biti održana radionica posvećena jačanju uloge žena i mladih, a u petak prezentacija kulturno istorijskog naslijeđa i turističkih potencijala brežačkog kraja. Pored navedenog, do svetkovine Velike Gospe, predviđen je tamburaški koncert, slikarska radionica, te smotra folklora, u kojoj će pored domaćih društava nastupiti i gosti iz Slavonskog Broda. Iz Udruge Društvo“ Brečana“ pozivaju sve zainteresovane da se uključe u najavljene aktivnosti ili da na drugi način pomognu održavanje istih.



Podršku manifestaciji dali su: Župa Breške, Osnovna škola „Breške“, Mjesna zajednica Breške, Laser laminati, Sarajevski kiseljak, Hercegovina vino, Obrtnička djelatnost "Ama", Vulkanizerska radnja "Magistrala", Brčko gas osiguranje poslovnica "Vrapče" i Ivica Mrkonjić.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice