TUZLARIJE - KULTURA

08.08.2012.
Breške
Književna večer sa Jagodom Iličić


U povodu obilježavanja svetkovine Dani Velike Gospe, u Domu kulture u Breškama sinoć je upriličena književna večer sa Jagodom Iličić.



Jagoda Iličić je tuzlanska književnica, koja piše za djecu i odrasle. Njena prva zbirka priča i pjesama "Snovi sedefaste školjke" objavljena je u izdanju Bosanske riječi 1999. godine i prevedena je na njemački jezik. "Nisam kriv što sam krokodil", naziv je njene druge zbirke priča i igrokaza za djecu, objavljene 2007. godine, koja je nominirana za nagradu Društva pisaca Tuzlanskog kantona. 2008. i 2009. godine Jagoda je objavila dva romana "Gutači vremena", koji je također nominiran za istu nagradu, te roman "Nomadi" u izdanju NUB "Derviš Sušić".



Među najmlađima na sinoćnjem druženju najviše zanimanja probudila je knjiga "Brkovi od kečapa".



"Kada dječaci odrastu, izgube svoje brkove od kečapa i narastu im pravi brkovi. Kada djevojčice odrastu prestanu se igrati učiteljica i postanu prave učiteljice". Tako započinje priču glavni junak ove knjige, simpatični i razigrani patuljak koji živi u školskim torbama. Kroz priče i stihove, on nagovara djecu na nestašluke ali isto tako i uči kako je prijateljstvo dragocjeno, kako se liječi strah, kako nam je Zemlja svima dom i kako bi na njoj trebalo biti mjesta za sve, čak i za malene svemirce s dugom preko čela. Brkovi od kečapa, zbirka priča i pjesama za djecu, u izdanju Bosanske riječi Tuzla, nominirana je i za regionalnu nagradu Mali Princ 2012. godine.



Pored knjiga Jagode Iličić, predstavljena je i najnovija knjiga poznatog bosanskohercegovačkog dječjeg pisca i vlasnika Izdavačke kuće Bosanska riječ, Šime Ešića.

U sklopu manifestacije Dani Velike Gospe Breške 2012, večeras će u sali Osnovne škole "Breške", sa početkom u 19 časova, biti održan turnir u stonom tenisu.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice