TUZLARIJE - KULTURA

30.08.2012.
Sanel Redžić krajem godine putuje u Čile i Japan


Perspektivni gitarista Sanel Redžić proslavio se sa osvojene 22 internacionalne nagrade na takmičenjima poput „Guitarmania“ u Lisabonu, “Scharpach” u Oberhausenu, “Anna Amalia” u Weimaru, "Andres Segovia" u Velbertu ili “Forum Gitarre Wien” u Beču.



Sa svoje 24 godine, Sanel Redžić je svirao koncerte i nastupao u svojoj rodnoj zemlji Bosni i Hercegovini, te Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Holandiji, Španiji, Portugalu, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Čileu, Indiji, Kini i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Redžić putuje u novembru tekuće godine na 39. internacionalno takmičenje „Doctor Luis Sigall” u Viña del Mar u Čileu, kao jedan od 18 učesnika iz 13 zemalja. Sanelu je ovo drugi put da predstavlja svoju zemlju u Čileu.

Put ga vodi i u koncertnu salu “Tokyo Bunka Kaikan” u Tokiju, gdje će nastupiti 15. decembra tekuće godine. U ovoj renomiranoj sali se održava 55. internacionalno takmičenje “Tokyo International Guitar Competition 2012”.
Početkom juna 2012. godine Redžić je svirao koncert u Hamburgu, te u gradovima Buffalo i Williamsvile u Sjedinjenim Američkim Državama. Krajem juna svirao je dva koncerta i održao masterklas u Xiamenu u Kini. U augustu su usljedila dva koncerta u Španiji.

U koncertnoj sezoni 2012./13. godina Redžić će svirati koncerte u Njemačkoj, Rumuniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Španiji, Portugalu i Belgiji, uključujući Konzertgebouw u Amsterdamu i Nacionalnu filharmoniju Ukrajine u Kijevu.
Trenutno su u toku pregovori za koncert u Dubajiu za koncertnu sezonu 2013./14. godina

Lejla Čikarić

Osmrtnicama ba smrtovnice