TUZLARIJE - KULTURA

28.08.2012.
Narodno pozorište Tuzla
Najava premijernog izvođenja predstave ˝Igrajući žrtvu˝


Predstava prema tekstu braće Vladimira i Olega Presnjakova „Igrajući žrtvu“, u režiji Saše Broz i izvedbi tuzlanskih glumaca, premijerno će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta 7. septembra 2012. godine.



Saradnja Narodnog pozorišta Tuzla i redateljice Saše Broz uspostavljena je prije četiri godine. Rad na predstavi „Zmijsko leglo“, osim saradnjom rezultirao je i prijateljstvom. Priprema nove predstave protekla je u radnoj i opuštenijoj atmosferi između redateljice iz Zagreba i tuzlanskih glumaca.



Na danas održanoj press konferenciji u Narodnom pozorištu u povodu premijernog izvođenja predstave „Igrajući žrtvu“, svi učesnici su izrazli zadovoljstvo urađenim poslom.

Saša Broz je i ovaj put naglasila dobre uslove rada koje je imala navodeći primjer scenografije koja je bila postavljena od prvog dana.
Jedini koji je danas bio nezadovoljan je direktor Armin Čatić. Javno je pozvao i prozvao službenike Pravne službe Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, da konačno proslijede dopise do ministrice koji su joj upućeni odavno. Riječ je o zapošljavanju mladih ljudi, konačno su stvoreni uslovi za njihovo zapošljavanje, a dopisi stoje u ladicama nečijih radnih stolova. Da li se to namjerno radi ili je u pitanju neviđeni javašluk, pitao je danas direktor Čatić.
Predstavila je i tim koji je radio scenografiju, kostimografiju, muziku, dramaturgiju, rasvjetu, lektorisanje i saradnike za govor i pokret.

Mileko Iliktarević, koji glumi strica Petra, kazao je da Saša Broz zna šta hoće i da zacrta nivo ispod kojeg ne ide, te da su po mišljenju glumaca stvoreni uslovi za dobru predstavu.

Nenad Tomić, koji glumi kapetana Stasika, smatra da se ova predstava, zbog svog teksta i poruke koju nosi, treba igrati puno puta. Autori iz Rusije, kojima je također poznato šta znači biti tranzicijska zemlja, napisali su tekst blizak i našim ljudima i podneblju. Prema mišljenju Tomića ljudi se vremenom uljuljkaju, misle da je takav život jedino što mogu imati i zbog toga treba gledati predstavu, da se svi zajedno i probudimo, trgnemo iz kolektivne latargije.



Glavni glumac Nedim Malkočević, koji glumi Velju, već misli da mu je ovo jedna od najdražih uloga.

Premijera predstave će biti izvedena 7. septembra 2012. godine u 20, 00 a prva repriza 9. septembra 2012.



Vladimir i Oleg PRESNJAKOV
IGRAJUĆI ŽRTVU

Režija: Saša Broz
Dragutin Broz - scenograf
Marita Čopo - kostimografkinja
Borna Šercar - autor glazbe
Dragan Komadina - dramaturg
Midhat Kušljugić - pomoćnik redateljice
Saša Mondecar - oblikovatelj rasvjete
Saradnik za govor i lektor - Ahmet Kasumović
Saradnik za pokret - Una Selman Žilić



Uloge:

Valja - Nedim Malkočević
Majka - Remira Osmanović
Stric Petar - Milenko Iliktarević
Djevojka Olja - Alisa Brkić
Kapetan Stasik - Nenad Tomić
Stariji vodnik Ljudmila - Nikolina Baškarad
Narednik Seva - Edis Žilić
Otac, Sisojev, Tahir Zakirov, Verhuškin - Midhat Kušljugić
Čuvarica bazena, Konobarica Japanka - Ivana Perkunić

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice