TUZLARIJE - KULTURA

25.08.2012.
12. Međunarodni književni susreti Cum grano salis
Žiri izabrao pet romana nominiranih za nagradu ˝Meša Selimović˝


Povodom objavljivanja naslova romana koji su ušli u uži izbor za nagradu “Meša Selimović”, u prostorijama Općine Tuzla danas je održana press konferencija.



Žiri za nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen na prostoru bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika u 2011. godinu, u sastavu Zdenko Lešić (predsjednik), Predrag Matvejević, Mirjana Đorđević, Irfan Horozović i Andrej Nikolaidis, donio je većinom glasova odluku da u uži izbor ulaze romani Knjiga o Uni – Faruk Šehić, Sanjao sam slonove – Ivica Đikić, Kalendar Maja – Zoran Ferić, Main Kampf – Svetislav Besara i Bernardijeva soba - Slobodan Tišma.

Koji od ovih romana će dobiti nagradu “Meša Selimović” na 12. Međunarodnim književnim susretima Cum grano salis, koji će se održati od 6. do 9. septembra u Tuzli, saznaćemo na ceremoniji zatvaranja.

Predsjednik žirija Zdenko Lešić kazao je da odluka nije bila jednoglasna, te obrazložio:

- Nakon što su regionalni selektori (Emir Imamović za BiH, Jagna Pogačnik za Hrvatsku, Vladimir Arsenić za Srbiju i Pavle Goranović za Crnu Goru) izdvojili ukupno 16 romana iz prošlogodošnje idavačke produkcije, žiri je u višekratnom upoređivanju i usklađivanju pojedinačnih kritičkih sudova, u dva kruga glasanja prihvatio činjenicu da je među predloženim romanima tolika tematska, stilska i žanrovska raznolikost da je nemoguće u njihovom procjenjivanju zauzeti iste kriterije. Svjesni da se svojim konačnim izborom ogrešuju o neke autore, čija djela također zalužuju nominaciju za nagradu, kao i o neke autore čija vrijedna djela, nažalost, nisu ni ušla u konkurenciju, članovi žirija su slobodno i bez ikakvih pritisaka iznutra ili sa strane, slijedili svoje književnokritične preference, svoje principe i svoja uvjerenja.

Akademik Lešić također je rekao da su romani ozbiljni, žestoki, sa kritičkim odnosom prema stvarnosti. Suočavanje sa stvarnošću autora pretočeno u romane, koje bez obzira na krajnji ishod, vrijedi pročitati.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice