TUZLARIJE - KULTURA

23.08.2012.
Izložba u Međunarodnoj galeriji portreta
Život i djelo Gustava Klimta


U povodu 150 godina od rođenja austrijskog slikara Gustava Klimta, u Međunarodnoj galeriji portreta otvorena je izložba pod nazivom „ Gustav Klimt – preteča moderne“. Organizatori izložbe su Savezno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove Austrije i Opština Tuzla.



Prisutnima se obratila Brigitte Pfiemer, prva sekretarka ambasade Republike Austrije u BiH, i kazala da je izložba lijepa prilika da se Tuzlaci upoznaju sa radom ovog veoma značajnog austrijskog slikara. "Gustav Klimt je obilježio jednu epohu koja nas i danas fascinira, a to je epoha modernog. U ovoj godini se navršilo 150 godina od njegovog rođenja, što je ujedno i povod održavanja izložbe", dodala je Pfiemer. Izložbu je otvorio načelnik Opštine Tuzla Jasmin Imamović.



Izložba predstavlja jednu vrstu kratke biografije i prikazuje najvažnije elemente iz života i djela Gustava Klimta. Čine je 15 platna na kojima su prikazana djela i životni put ovog velikog umjetnika, koji nije ostao samo predmetom istraživanja historičara umjetnosti, već i svojevrsni fenomen savremenog doba. Izložbene eksponate prati tekst na njemačkom i bosanskom jeziku.



O autoru...

Gustav Klimt (1862-1918), austrijski slikar, je ostao upamćen kao slikar koji se snažno borio protiv tadašnjih vladajućih pravila, buržoazije i ondašnjih običaja, a cijeli njegov život je bio obojen brojnim skandalima. Bio je, uz Egona Schielea, jedan od začetnika bečkog Jugendstila i secesije. Slikao je uglavnom portrete, alegorijsko-simbolične kompozicije i krajolike. S arhitektima Ottom Wagnerom, Josefom Hoffmannom, Adolfom Loosom i Kolomanom Moserom osnovao je „Wiener Werkstaette“, bečku umjetničku radionicu. Godine 1903. napušta secesiju i stvara vlastito izvorno slikarstvo stroge stilizacije, a njegove slike su danas među najskupljim na svijetu.



Izložba će biti otvorena do 5.septembra, a nakon toga bit će organizovana i u drugim bh.gradovima.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice