TUZLARIJE - KULTURA

23.08.2012.
Sinoć u Bosanskom kulturnom centru
Svečano otvoren Prvi Tuzla Film Festival




Sinoć je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla svečano otvoren Prvi Tuzla Film Festival. Prije prikazivanje filma "Cinema komunisto", prisutnima je najavljeno prikazivanje vrhunskih filmskih ostvarenja sa južnoslavenskih prostora i to u četiri kategorije - dugometražni, kratki igrani, dokumenatarni i animirani film.



Najbolji filmovi prema ocjeni stučnog žirija će biti nagrađeni "Vilom" Tuzla Film Festivala. Planirano je prikazivanje oko stotinu filmova, a projekcije će biti upriličene u Bosanskom kulturnom centru, Narodnom pozorištu i kinu Kaleidoskop.



Idejni tvorac i direktor Tuzla Film Festivala, Boris Balta, izrazio je nadu da će Festival postati tradicionalan, te između ostalog rekao:



- Pokušali smo da ne budemo previše ambiciozni. Nadam se da će ovo biti manifestacija koja će omogućiti našim građanima da uživaju u jednoj festivalskoj svijesti. Tuzla Film Festival je nešto što je trebalo našem gradu. Želja nam je da posebno mladi imaju priliku komparirati sa drugima. Komparacija, razmjena informacija, nedostaje jednom tuzlanskom kulturnom krugu. Nadamo se da će sada imati gdje se okupljati i razmijenjivati informacije.



Značaj Tuzla Film Festivala prepoznala je i Fondacija za kinematografiju Sarajevo. U ime Fonadacije prisutnima se obratio Amir Kapetanović koji se prisjetio i tuzlanskog Festivala dokumentarnog filma koji je bio veoma poznat na području bivše Jugoslavije.

- Čast mi je da vas pozdravim, dolazim iz Institucije koja podržava filmsko stvaralaštvo, produkciju i festivale. Mi danas slavimo rođenje prvog Tuzla Film Festivala. U Širokom Brijegu održan je 19. Dokumentarni film festival, prije nešto više od mjesec zatvorili smo Sarajevo Film Festival, imamo festival animiranog filma u Neumu, festival kratkog filma u Banja Luci. Mala smo, siromašna zemlja, bremenita političkim problemima ali evo, kada je film u pitanju tu smo u, da se sportski izrazim, ligi šampiona. Tuzla Film Festival smo prepoznali kao hrabar i ambiciozan iskorak koji smo podržali. Tuzla je uvijek i bila jedan od kulturnih centara bivše Jugoslavije. Želimo vratiti tu staru slavu i ponos, da zajedno sa Tuzlom i drugim festivalima napravimo bh kulturni bred, nešto što je prepoznatljivo i u Berlinu i Kanu i Veneciji, a i šire.



Ministrica kulture Nađa Avdibašić Vukadinović, podsjetila je i na ostale kulturne manifestacije koje se održavaju u našem gradu, te naglasila da je Vlada TK podržala i da će nastaviti podržavati Tuzla Film Festival.

- Festivalski grad Tuzla organizuje prestižne manifestacije kao što su Cum Grano Salis, Interbifep, Bijenale minijatura, Pozorišni dani. Festival je na samom početku i trebamo dati svi doprinos da se on dalje razvija. Vlada TK je to prepoznala i imamo namjeru da ga zajedno sa Općinom Tuzla podržavavamo i dalje.



Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović također je govorio o značaju Festivala kao i razvijanju kulturnog turizma.

- Boris Balta je došao sa idejom o Tuzla Film Festivalu. Ideja je dobra i smjela. Moji saradnici i ja smo procijenili da se radi o dobroj ideji. Imamo manifestacije posvečene književnoj, pozorišnoj, muzičkoj umjetnosti i nedostaje festival posvećen filmskoj umjetnosti. Ideja je dobra jer imamo namjeru razvijati kulturni turizam. Najteži je put od ideje do stvarnosti, i sad vidim da je Borisova smjelost dovela do realizacije ideje. Zahvaljujem se svima koji su pomogli da se ideja ostvari, a želja mi je da Festival svake godine bude bolji. Ideja je u skladu sa karakterom Tuzle i zato Festival mora uspjeti. Nama u okviru zapadnog Balkana je potrebna harmonija, i onaj Festival može biti važan faktor da se disharmonija pretvori u harmoniju. Tuzla je trijumf harmonije među razlikama. Nema ništa što se neće desiti ako se to pošteno i iskreno ne zasanja.



Nakon pozdravnih govora počelo je prikazivanje prvog filma Tuzla Fim Festivala, a u okviru festivalskih dana ljubitelji filmske umjetnosti će moći pogledati oko 70 sati filmskog materijala.

S.M.

JOŠ SLIKA

Osmrtnicama ba smrtovnice