TUZLARIJE - KULTURA

21.08.2012.
Projekcijom filma „Cinema komunisto“
Počinje prvi Tuzla Film Festival


Tuzla će od 22. do 26. augusta 2012. godine biti domaćin prvog Tuzla Film Festivala – južnoslavenskog filma. Sve festivalske lokacije spremne su za doček gostiju, ali i brojnih akreditiranih medija iz BiH, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije. Svečano otvaranje Festivala najavljeno je za 22. august u Bosanskom kulturnom centru od 20 časova, a manifestacija će započeti prikazivanjem dokumentarnog filma „Cinema komunisto“.



Festival će u svom prvom izdanju zaljubljenicima sedme umjetnosti ponuditi oko 130 dugometražnih, kratkih, dokumentarnih i animiranih filmova iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Pored filmova sa južnoslavenskih prostora, festival će obilovati i drugim aktivnostima kao što su: okrugli stolovi, diskusije, debate, razgovori sa glumcima i režiserima, te zabavom u širokoj ljetnoj turističkoj ponudi Tuzle.

Kako je kazao Boris Balta, direktor Tuzla Film Festivala, pored edukativnog i zabavnog karaktera festivala, cilj je i razvoj festivalske svijesti koja doprinosi kvalitetnijem razvoju društva.



- Na ceremoniji svečanog otvaranja Festivala, između ostalih, biće prisutni Elma Tataragić i Ademir Kenović, a dan nakon toga najavljen je dolazak Lazara Ristovskog, Ljubiše Samardžića, Emira Hadžihafizbegovića, a u toku su pregovori i sa glumicom Mirjanom Karanović. Obzirom da Tuzla postaje sve više turistički grad, želimo da stvorimo jednu novu tradiciju u okviru koje ćemo obogatiti kulturnu ponudu u gradu. Prema našem gradu gravitiraju i veliki regionalni centri, iz tog razloga smo smatrali da je, pored ostalih kulturnih dešavanja, Tuzla Film Festival potreban ovom gradu i cilj nam je zaokružiti jednu kulturnu cjelinu, rekao je Balta.

Podršku organizaciji Festivala južnoslavenskog filma pored Vlade TK dala je i Opština Tuzla.



- Imamo pozorišnu, književnu, muzičku i likovnu umjetnost, a ovaj festival je nešto što je zaista nedostajalo našem gradu. Zato smo podržali ovu manifestaciju i odgovara nam što se održava ljeti, jer imamo ozbiljne namjere u obogaćivanju kulturne ponude, rekao je Jasmin Imamović, načelnik Opštine Tuzla.

- Prvi Tuzla Film Festival je pokušaj da se južnoslovenski film, koji se posljednjih godina stvara vrlo intenzivno i kvalitetno, prikaže na jednom mjestu. Cilj nam je da kroz reviju filma pokažemo da je Tuzla jedno kvalitetno i plodno tlo na kojem se može film festival prikazati i pokazati svoj kvalitet, rekao je Mehmed Pargan, član žirija za dokumentarni film.



Nagradni fond TFF-a iznosi 5.000 maraka. Najbolji dugometražni će dobiti 2.000 KM, a za ostale kategorije planirano je po 1.000 KM.

Projekcije filmova vršit će se na tri lokacije - u Bosanskom kulturnom centru, Narodnom pozorištu Tuzla i kinu "Kaleidoskop".
Organizator prvog Tuzla Film Festivala je NVO Magic Factory u saradnji sa consulting partnerom UG Diva, a pod pokroviteljstvom Opštine Tuzla, uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona.

Više o festivalu http://www.tff.ba/


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice