TUZLARIJE - KULTURA

06.09.2012.
Imamović o Sidranovom pismu
Pismo tumačim kao pritisak na žiri




Međunarodni književni susreti "Cum grano salis", koji se u Tuzli održavaju 12. put, počeli su bez službenog obraćanja ali smo prisustvo načelnika Općine Tuzla, Jasmina Imamovića, iskoristili da ga pitamo šta se može očekivati od ovogodišnjih Književnih susreta:

- Imat ćemo dane posvećene promocijama knjiga i književnih časopisa, tu je i pozorišna predstava Saše Broz "Igrajući žrtvu", a zatim će biti održana i završna svečanost dodjele nagrade "Meša Selimović". Vlada veliki interes za Književne susrete, žiri je pod velikim pritiskom, a meni je najvažnije da odlučuje bez pritisaka. Važno mi je da žiri bude nepristrasan, slobodan i neovisan. Susreti su na vrhuncu moći, ovladali smo najvećom nagradom na zapadnom Balkanu, vlasnici smo najveće nagrade za roman "Meša Selimović".

U povodu pisma akademika Abdulaha Sidrana, u kojem izražava nezadovoljstvo što je njegova knjiga "Otkup sirove kože", navodno eliminisana odlukom predsjednika žirija, akademika Zdenka Lešića, iz razloga što smatra da Sidranova knjiga nije roman, Imamović je kazao:

- Tumačim to kao pritisak na žiri. Meni se Sidranov roman sviđa, mi smo i prijatelji ali nisam ja nadležan za donošenje odluke o nagradi. Ne mogu ja uvrijediti druge, a ni sebe, i govoriti šta treba žiri da radi. Moramo imati poštovanja prema 45 najjačih evropskih, regionalnih i pogotovo bh književnika koji su do sada bili članovi žirija i selektori. Mora se imati poštovanja prema Tuzli, prema nagradi "Meša Selimović".

Nedolazak članova žirija Andreja Nikolaidisa i Predraga Matvejevića, nema nikakve veze sa njegovim romanom, a što svjedoče pisma i jednog i drugog. Oni su i pristali biti članovi žirija pod uslovom da ne budu ovdje fizički. Komuniciraju putem "Skajpa". Nije niko glasao za eliminaciju nego se glasalo koji će od 16 romana ući među prvih pet. Ono što čudi, ta sva prašina koju je veliki bh pisac Abdulah Sidran podigao, ako se po njegovom mišljenju nagrada "valja u blatu", zašto mu je stalo da milom ili silom osvoji tu nagradu?

Ne postoji ta sila koja bi mene natjerala da na bilo koji način utičem na žiri
, kazao je Imamović.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice