TUZLARIJE - KULTURA

06.09.2012.
Promocijama knjiga Srđana Srdića i Mirjane Đurđević
Otvoreni 12. Književni susreti ˝Cum grano salis˝




Večeras su u Ateljeu "Ismet Mujezinović", bez uvodnih obraćanja, otvoreni 12. Književni susreti "Cum grano salis" promocijom knjige "Espirando" podnaslova "Pesme na smrt", Srđana Srdića iz Kikinde, nakon koje je uslijedila i promocija romana "Bremasoni" književnice Mirjane Đurđević. Promotori su bili Vladislava Gordić Petković i Vladimir Arsenić.



Srđan Srdić je prvi put na Književnim susretima, našim čitaocima nije puno poznat. Mladi pisac, za kojeg je promotor rekao da nastavlja prekinuti put Danila Kiša, Borislava Pekića i Mirka Kovača, napisao je knjigu kratkih priča pod nazivom "Espirando" sa podnaslovom "Pesme na smrt". Riječ je o devet priča za koje su kritičari imali riječi pohvale, a čitaoci su uglavnom podijeljeni. To je knjiga koja se ili sviđa ili ne sviđa, a za koju je večeras rečeno da možda djeluje brutalno ali ipak je pisano vrlo emotivno.

Autor je i pročitao dio priče "Komarci" kojom se, onima koji nisu čitali, može predočiti o kakvom je tekstu riječ.



U drugom dijelu večeri održana je promocija romana romana "Bremasoni", književnice Mirjane Đurđević iz Beograda.

Prije promocije, književnica je rekla da se u Tuzli osjeća vrlo dobro, kao među prijateljima. Riječ je o književnici koja je na ovogodišnjim susretima član žirija, a i sama je dobitnica nagrade "Meša Selimović" za roman "Kaja, Beograd i dobri Amerikanac". Njen novi roman obrađuje vrijeme prije Drugog svjetskog rata i bit će zanimljiv svima koje zanimaju masoni. S obzirom na majstorski urađene zaplete književnice Đurđević, to je još jedna knjiga čije se stranice željno čitaju. Kritičari kažu da "Bremasoni" razotkriva tajnu ko je najveći mason srpske književnosti, a ko najveći književnik srpske masonerije.

Program za petak, drugi dan Književnih susreta:
17:30 Promocija časopisa Zeničke sveske - Atelje „Ismet Mujezinović“
18:30 Promocija zbirke poezije „Sutjeska“, autora Hadžema Hajdarevića - Atelje Ismeta Mujezinovića
20:00 Predstava „Igrajući žrtvu“, u režiji Saše Broz - Narodno pozorište Tuzla

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice