TUZLARIJE - KULTURA

06.09.2012.
Emir Radišević
Talentovani klarinetista školovanje nastavlja u Beču


Talentovani klarinetista iz Tuzle, Emir Radišević, odlazi u Beč na dalje školovanje. Nakon položenog prijemnog ispita na "Vienna Konservatorium für müsik", od oktobra će studije klarineta nastaviti na ovom prestižnom Univerzitetu.



- Sretan sam što sam ostvario svoj cilj i položio prijemni ispit. Nastojat ću da što bolje usavršim sviranje na mom omiljenom instrumentu, a imat ću priliku da učim od vrhunskih profesora, izjavio je za naš portal Emir Radišević zahvalivši se profesorima Srednje muzičke škole iz Tuzle, kod kojih je u protekle četiri godine sticao znanje.

Emir je u junu mjesecu ove godine održao uspješan maturski koncert, koji je izazvao veliku pažnju tuzlanske publike.



Emir Radišević (1993) od malena iskazuje veliki interes za muziku, željevši svirati harmoniku. Klarinet počinje svirati u 11 godini. U Tuzli završava Osnovnu muzičku školu u klasi nastavnika Zlatana Cerića. Školovanje nastavlja u Srednjoj muzičkoj školi u Tuzlu u klasi prof. Dženana Jusufovića. Također, u toku svog dosadašnjeg školovanja svoje vještine je usavršavao kod svjetski priznatih i poznatih klarinetista kao što su: Mate Bekavac( Slovenija), Bertram Egger( Austrija) i Sylvie Brucker( Francuska). Zadnjih godinu dana aktivno surađuje sa poznatim bh. klarinetistom i dirigentom, maestrom Emirom Nuhanovićem, te profesorom klarineta iz Srednje muzičke škole iz Sarajeva- Adnanom Cicom.

Član je međunarodnog orkestra BalsiKa, s kojim je imao priliku svirati u Vijeću Evrope i na muzičkom Konzervatoriju u Strasbougu, te je učesnik niza koncerata u Francuskoj, BiH i Hrvatskoj. Član je i Narodnog orkestra UKUD-a Zvonko Cerić iz Tuzle s kojim je učestvovao na mnogobrojnim koncertima sevdaha i folklorne muzike. Također, kao klarinetista sarađivao je i sa Ženskim horom ´´ Slovenčice´´ i Mješovitim horom UKUD-a ´´ Zvonko Cerić´´. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja sa takmičenja i festivala muzike, kao solista, te iz takmičenja kamerne muzike. Ove godine, u aprilu, u Sarajevu je na Federalnom takmičenju studenata i muzike sa triom (klarinet, flauta i klavir) osvojio drugu nagradu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice