TUZLARIJE - KULTURA

05.09.2012.
Ljeto u Tuzli
Likovni jezik Mehmeda Klepe pred publikom u BKC-u


U Bosanskom kulturnom centru Tuzla otvorena je izložba umjetničkih radova akademskog slikara Mehmeda Klepe iz Visokog. Inače, ovaj je autor na šestom Bijenalu umjetnosti minijature BiH, održanom prošle godine u organizaciji BKC-a, osvojio nagradu za najbolji crtež, te je samim tim osigurao sebi još jedno predstavljanje pred tuzlanskom publikom.



Na svečanom otvaranju izložbe ljubiteljima umjetnosti su se obratili autor Mehmed Klepo, Jasmin Imamović, načelnik Opštine Tuzla, akademik Enver Mandžić i Semir Fejzić, direktor Bosanskog kulturnog centra.



Prema riječima Mehmede Klepe, izloženi radovi predstavljaju specifičan ciklus nastao u posljednje četiri godine. „Kada pogledate moje slike odmah primjetite odsustvo realnog predmeta. Radi se zapravo o čistom likovnom jeziku, što znači da je moj umjetnički izraz sveden na elemente koji čine likovni jezik, a to su ploha, linija, boja, kompozicija i slično. U Tuzli se predstavljam sa dvadeset slika većeg formata u akriliku na platnu i kartonu, a način izražaja je apstrakcija“, dodao je Klepo.





Izložba Mehmede Klepe ujedno je i uvod u novu umjetničku sezonu BKC-a, koja će prema riječima direktora Semira Fejzića, biti izuzetno kvalitetnog i bogatog programskog sadržaja.



O autoru...

Mehmed Klepo, akademski slikar, rođen je 1951. godine u Foči.Od 1964. godine živi u Visokom.Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu 1976. godine.Od 1980. do 2001. godine radi kao kustos Umjetničke zbirke u Muzeju grada Sarajeva, a od 2001. godine je profesionalni umjetnik.



Od prijema u ULUBiH 1978. izlaže na svim značajnim izložbama ULUBiH-a u zemlji i inostranstvu, a jedno vrijeme je obavljao i funkciju predsjednika Umjetničkog savjeta ULUBIH-a i člana Upravnog odbora ULUBIH-a.

Izložba se održava u okviru manifestacije "Ljeto u Tuzli 2012", a biće otvorena do 20 septembra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice