TUZLARIJE - KULTURA

08.09.2012.
12. Međunarodni književni susreti Cum grano salis
Predstavljena knjiga poezije ˝Sutjeska˝ Hadžema Hajdarevića


U okviru Književnih susreta "Cum grano salis", jučer je u Ateljeu "Ismet Mujezinović" u Tuzli, održana promocija knjige pjesama Hadžema Hajdarevića „Sutjeska“.



Sam naslov knjige kod mnogih budi asocijaciju na prošla vremena, kada se o Sutjesci i Titu učilo u školi i puno govorilo. Iako se u Hajdarevićevoj "Sutjesci" spominje i Titovo ranjavaje i pas Luks koji ga spašava, ovo je zavičajna knjiga pjesama Hadžema Hajdarevića.

Kroz pjesme se nostalgično prisjeća djetinjstva, rodice koja grli orahovo deblo, ljepote rijeke, zelenila, kuća i ljudi ali se dotiče i nedavne prošlosti, ratnih vremena kao i opustošene zemlje, iftara u Foči, srušenih džamija.



O neupitnosti vrijednosti ove knjige govorio je sinoć Ahmet Burić, koji je naglasio da rezultat poezije jeste ono što učini na onoga koji čita. Poezija Hajdarevića je sigurno nešto što utiče na čitaoce. Enver Kazaz, sinoćni promotor, govorio je o mitu vode kroz intimno, historijsko, društveno i političko djelovanje u poeziji.

Hadžem Hajdarević, za kojeg bi narod rekao „tiha voda brijeg roni“, čitao je neke od objavljenih pjesama, koje je pisao kako i govori, tiho i staloženo ali učinkovito.

Zemlja u kojoj živim je i zemlja za kojom čeznem, stihovi su pjesme koja govori o Bosni, a u pjesmi posvećenoj umrlom bratu kaže: Neka su slavni oni kojima nije bilo do slave.



Hadžem Hajdarević rođen je 18.jula 1956. u Kruševu kod Foče. Školovao se u Sarajevu gdje je završio Gazi Husrev-begovu medresu i studij jezika i knjževnosti. Piše, poeziju, prozu, književnu kritiku, bavi se i publicističkim radom. Živi u Sarajevu i radi kao stručni saradnik u Institutu za jezik.

S.M.



Osmrtnicama ba smrtovnice