TUZLARIJE - KULTURA

10.09.2012.
Tuzlanske večeri sa Iskrama
Održana dva, planiran i treći koncert

Ljubitelji horske muzike u nedjelju uvečer imali su priliku uživati u koncertu Ansambla „Iskre“, pod nazivom „Tuzlanske večeri sa Iskrama“. Koncert, koji su poklonili svojim sugrađanima, održan je na Trgu slobode a, inače je, drugi po redu koji se održava u okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli“.



- Nakon ljetnih odmora punom parom krećemo naprijed. Intenzivno smo krenule sa novim probama, jer nas u narednom periodu očekuju brojni nastupi i gostovanja. Prvi na spisku je grad Mostar, gdje ćemo nastupiti na smotri horova. Planiran je i treći koncert u Tuzli, koji će biti održan 29. septembra, pa ovom prilikom pozivam sve naše sugrađane da nam se pridruže, kazala je Svjetlana Ibričić, članica „Iskri“.



Pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića, članice hora koncert su otvorile izvedbom pjesme „Yesterday“, a u nastavku večeri Tuzlaci su imali priliku da poslušaju pjesme „Sinja magla“, „Kerko mori suto“, „Diridika“, „Love me tender“, „Dilber kolo“ i mnoge druge.







Ugodni ritmovi muzike zadržali su pažnju naših sugrađana, a koncert je pratio i profesor Slavko Jović, koji je dao pečat nastanku ansambla, uspješno vodivši preko 35 godina ansambl kroz koji su prošle mnoge generacije mladih ljudi iz Tuzle. Ne smijemo izostaviti ni podatak da je prije rata organizovao dvanaest muzičkih festivala za djecu pod nazivom “Majski cvijet”, gdje su nastupali brojni tuzlanski mališani, pa i potpisnik ovih redova, koji je pored pjevanja kod neprikosnovenog čika Slavke učio svirati i harmoniku, a stečeno znanje sačuvalo se do danas, kao i prelijepa sjećanja na taj period života.





Manifestacija "Ljeto u Tuzli" ponudila je građanima brojne kulturno-umjetničke sadržaje, a trajat će do 1.oktobra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice