TUZLARIJE - KULTURA

08.09.2012.
Odlukom žirija nagrada ˝Meša Selimović˝ pripala Faruku Šehiću
˝Knjiga o Uni˝ najbolji roman u 2011. godini


Književna nagrada "Meša Selimović" za najbolji roman u 2011. godini, u rukama je Faruka Šehića za roman „Knjiga o Uni“. Tako je odlučio žiri u sastavu Zdenko Lešić (predsjednik), Predrag Matvejević, Mirjana Đorđević, Irfan Horozović i Andrej Nikolaidis.



Na Panonskim jezerima večeras je održana ceremonija zatvaranja 12. Međunarodnih književnih susreta "Cum grano salis", koji su u Tuzli trajali od 6. do 9. septembra. Voditeljica programa govorila je i o izgradnji Panonskih jezera, turističkim potencijalima, posjeti koja se povećava iz godine u godinu kao i otvaranju treće slane lagune. Prisutnima se obratio i načelnik Imamović koji se prisjetio prostora na kojima je sada Kompleks slanih jezera, kao i vremena kada je ustanovljena nagrada „Meša Selimović“ koja je po njemu ove godine jača nego ikada.



U okviru susreta održano je sedam promocija knjiga, duženje sa književnicima te jedna pozorišna predstava.

U užem izboru za nagradu „Meša Selimović“ koja se dodjeljuje za najbolji roman koji je izašao u 2011. godini na govornom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore bili su romani: Knjiga o Uni – Faruk Šehić, Sanjao sam slonove – Ivica Đikić, Kalendar Maja – Zoran Ferić, Main Kampf – Svetislav Besara i Bernardijeva soba - Slobodan Tišma.



Predsjednik žirija, Zdenko Lešić, nije se igrao sa nestrpljenjem prisutnih nego je u prvoj rečenici svog obraćanja rekao ko je dobitnik nagrade. Za "Knjigu o Uni", jedna kritičarka je rekla da je to najlješa priča o najodvratnijom ratu koji je ovdje bio.

Dobitnik nagrade, Faruk Šehić, nakon dobijanja nagrade bio je veoma uzbuđen i ne previše pričljiv, rekao je da je sretan te se zahvalio članovima žirija.



U zabavnom dijelu programa nastupio je orkestar “Balsika”.

Dosadašnji dobitnici nagrade "Meša Selimović" su:
Marinko Koščec – "Netko drugi" (Hrvatska) 2002
Irfan Horozović - "Shakespeare u Dar es Salaamu" (BiH) 2003.
Ivica Đikić - "Cirkus Columbia" (Hrvatska) 2004
Ognjen Spahić - "Hansenova djeca" (Crna Gora) – 2005
Sanja Domazet - "Ko plače" (Srbija) 2006
Miljenko Jergović - "Ruta Tannenbaum" (BiH) 2007
Mirko Kovač – "Grad u zrcalu" (Hrvatska) 2008
Bekim Sejranović- „Nigdje, niotkuda“ (Hrvatska) 2009
Mirjana Đurđević - „Kaja, Beograd i dobri Amerikanac„ (Srbija) 2010
Ludwig Bauer -“Zavičaj, zaborav” 2011
i ove godine Faruk Šehić "Knjiga o Uni".

Faruk Šehić, rođen 14. aprila 1970. u Bihaću, je bosanskohercegovački književnik i novinar. Bio je pripadnik 5. korpusa Armije BiH od 1992-1995. Jedanput je teško ranjen. Rat završava u činu poručnika. Srednju školu završio je u Bosanskoj Krupi, a studirao na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu i Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Poeziju, prozu, eseje, likovne i književne kritike objavljuje od 1998. godine. Književna kritika ga smatra jednim od najdarovitijih mlađih pisaca na području bivše Jugoslavije, i predvodnikom tzv. pregažene generacije. Njegove knjige Hit depo (poezija), Pod pritiskom (kratke priče) i Transsarajevo (poezija) uživaju kultni status kod čitalačke publike, i objavljivane su u više tiraža. Član je Društva pisaca BiH i P.E.N. centra u BiH. Radi kao novinar i kolumnista u sarajevskom magazinu BH Dani. Živi u Sarajevu.



S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice