TUZLARIJE - KULTURA

08.09.2012.
Druženje sa tuzlanskim književnikom Almirom Alićem




O djelima tuzlanskog književnika Almira Alića kroz večer druženja sa njim, u okviru književnih susreta Cum grano salis, govorili su ljudi od struke koji nisu iz našeg grada. Tako je i najbolje jer sve one lijepe komentare koje su prisutni u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ mogli čuti o Alićevom stvaralaštvu neko bi mogao protumačiti kao hvalospjev o svom sugrađaninu da ih je izgovorio neko ko djeluje baš u Tuzli.

Ahmed Burić, cjenjeno pjesničko, ali i novinarsko pero, više je izlagao o zbirci priča naziva „Piccolo Mondo“ koja u 23 priče, od kojih su neke već nagrađivane na konkursima za kratke priče, donosi priče koje bi svoj životni vijek mogle nastaviti bilo gdje na planeti.

„Ipak, i pored te karakteristike, teško da bi sa istim žarom svu dubinu pjesničkih riječi u kojima se spominju kamioni Fap i Tamić, te radiokaseta Zorana Kalezića shvatio čitalac iz Australije, šaljivo je konstatovao Burić i pročitao priču „Samo da upali“ koja na slikovit način opisuje svakodnevnicu jednog crnogorskog vozača kamiona.



O čitanosti dobrih dijela, za koja ne treba gledati odakle dolaze i ko ih je napisao, nego kakvu vrijednost u sebi nose govorila je profesorica Ružica Marjanović iz Užica. Za nju je i sam Alić u predstavljaju istakao da je učinila mnogo na promociji bh. književnika u Srbiji jer je sa svojim kolegama ukazala srednjoškolcima na kvalitetna djela koja dolaze iz naše zemlje.

„Bez obzira što Alićeva djela nisu dio obavezne školske literature u srednjim školama u Srbiji, to nije prepreka da mlade osobe ne šire svoje književne vidike i rado čitaju sve što Almir Alić napiše, naglasila je profesorica Marjanović.

Druženju sa književnikom Alićem trebala je predhoditi promocija romana „Pastorak“, autora Jurija Hudolina, ali je ona otkazana iz tehničkih razloga.

B.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice