TUZLARIJE - KULTURA

08.09.2012.
12. Međunarodni književni susreti ˝Cum grano salis˝
Održana promocija časopisa ˝Ulaznica˝


Prošlogodišnja predsjednica žirija Književnih susreta "Cum grano salis", Ferida Duraković, inspirisana Tuzlom i književnim kritičarem Vladimirom Arsenićem napisala je pjesmu "V.A. nosi svojoj kćeri dar iz bivše domovine za koju ona neće znati kao što neće ni kćer F.D. koja dar šalje".



Pjesma, koju je pročitala na današnjoj promociji časopisa „Ulaznica“ broj 229-230, održanoj u Ateljeu "Ismet Mujezinović", uvrštena je u časopis kao i druge njene pjesme i pjesme pjesnika i književnika regiona. Uz inervjue, poeziju, prozu, eseje, kritiku, objavljuju i prevode.

Vladimir Arsenić je govorio je o časopisu za kulturu, umjetnost i društvena pitanja koji izlazi u Zrenjaninu, i čiji je on glavni urednik. Broj koji je danas predstavljen u formi je knjige na 270 strana.

Jedan od promotora, književnik Srđan Srdić, kazao je da kada bi se Kikinda i Zrenjanin izbrisali sa karte Srbije, velike štete ne bi bilo osim na polju kulture. Naime, ta dva mjesta poznata su po jakim kulturnim dešavanjima, i baš iz Zrenjanina, iz pera Vladimira Arsenića dolaze odlične književne kritike dešavanja u regionu.



Vrijednost časopisa je i u činjenici da pruža priliku mladim autorima od kojih su mnogi tek nakon što su im radovi objavljeni u ovom časopisu postali i poznati široj javnosti.

Na današnjoj promociji Vladislava Gordić Petković iskoristila je priliku da govori i o Fondu "Todor Manojlović" Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina, za kojeg sadašanja predsjednica ima želju da se čuje i na bh prostorima. Fond ima za cilj prikupljanje zaostavštine pjesnika, književnika, kritičara i prevodioca Todora Manojlovića (1883- 1968) koja ima regionalni značaj.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice