TUZLARIJE - KULTURA

03.10.2012.
Američki kutak NUB „Derviš Sušić“
Održano predavanje i projekcija filma američke redateljice Anne Makepeace


U organizaciji Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu i Američkog kutka Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla upriličeno je predavanje i projekcija filma "Mi još živimo ovdje" (We Still Live Here) američke redateljice Anne Makepeace.



Dokumentarni film "Mi još živimo ovdje" tuzlanskoj publici predstavila je sama autorka koja je nakon projekcije govorila o tematici filma, te o svojim bogatim iskustvima u snimanju i produkciji dokumentaraca.

Film „Mi još živimo ovdje" snimljen je 2010. godine i dobitnik je Full Frame Inspiration nagrade. Govori o indijanskom plemenu Wampanoag i njihovom jeziku koji se sa smrću posljednjeg živog govornika prestao koristiti prije stotinu godina.



Prije četiri vijeka pripadnici plemena Wampanoag pomogli su prvim doseljenicima u Ameriku da prežive i iako svi Amerikanci tradicionalno slave praznik Dan zahvalnosti malo njih zna nešto više o historiji i jeziku ovog plemena, što se ovim filmskim ostvarenjem mijenja.

O izboru ove interesantne teme za dokumentarac, gospođa Makepeace je kazala da ju je privukla priča o nestanku jezika.
Kod Wampanoag plemena imamo mnogo bogate historije koja govori i o nestajanju kulture. O ovome se ne zna mnogo i dokumentarci nisu obrađivali ovu temu. Priča takođe govori o jeziku koji je izgubljen, ili je u opasnosti da bude izgubljen. Cilj mi je da kroz film inspirišem ljude da govore o ovoj temi, istakla je Makepeace.

Projekciji filma "Mi još živimo ovdje" (We Still Live Here) prisustvovao je i direktor Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, mr. Edin Jahić, koji je istakao da je prikazivanje ovakvih filmova veoma važno za mlade ljude, posebno učenike kako bi upoznali stare civilizacije i kulture, u ovom slučaju indijanska plemena.

Priredio(la): NUB „Derviš Sušić“                


Osmrtnicama ba smrtovnice