TUZLARIJE - KULTURA

02.10.2012.
Otvorena izložba ˝Tito u djelima likovnih umjetnika˝
Titova djela kao svjedok jednog vremena


Ukupno 13 slikara i kipara iz BiH 1977. godine u Bugojnu imalo je priliku da portretira Josipa Broza Tita. Njihova djela od večeras su izložena u tuzlanskoj Međunarodnoj galeriji portreta kao poklon gradu u povodu 2. oktobra, a nazvana su „Tito u djelima likovnih umjetnika“.



Simbolična izložba u gradu koji njeguje antifašističku tradiciju ponajviše je dirnula Mišu Broza, Titovog sina, kojem je ovo prvi dolazak u Tuzlu nakon 22 godine.



Titov lik i djelo danas je i osporavano i hvaljeno, ovisi o tome kako ko posmatra, što Broz ne smatra nedovoljnim poznavanjem činjenica, nego vremenskom instancom koja tek treba da uslijedi.



„Teško je govoriti o Titu i ex Jugoslaviji, a da to bude objektivan sud. O tim stvarima će se najbolje, bez bilo kakvih činjenica, a zasnovano isključivo na faktima, najbolje govoriti kada ne bude žive djece onih koji su učestvovali u tom periodu. Na javnim mjestima teško je vidjeti djela sa likom Tita, a lijepo ih je imati sve na jednom mjestu, kao sada u Tuzli, kaže Broz.



„Bitno je njegovati antifašističku tradiciju, a ovom izložbom se njeguje upravo ta velika tradicija Tuzle, ali i tradicija u pogledu likovnih imena koja je Tuzla izrodila, naveo je načelnik Jasmin Imamović.



Težnja je da ova postavka slika bude proglašena nacionalnim spomenikom BiH čime bi im se ukazala još veća važnost djelima koja veličaju jednu od najvećih osoba prošlog stoljeća.



„Kolekcija slika koje čine stalnu postavku ima i dva djela koja su prvi postratni oficijelni portreti Josipa Broza Tita, a njihova vrijednost je ogromna i sa historijskog, ali i umjetničkog aspekta, naveo je Ismar Mujezinović.

Autori izloženih djela su najznačajnija imena likovne umjetnosti minulog vremena na području BiH i ex Jugoslavije. Među njima su: Ismet Mujezinović, Ljubo Lah, Mario Mikulić, Antun Augustinčić, Omer Mujadžić, Salih Obralić, Safet Zec, Mersad Berber, Gabijel Stipica, Miloš Gvozdenović, Božidar Jakac, Mevludin Ekmečić i dr.

B.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice