TUZLARIJE - KULTURA

02.10.2012.
U galeriji Bosanskog kulturnog centra
Grafika Irfana Handukića pred tuzlanskom publikom

U galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla otvorena je izložba prof. dr. Irfana Handukića, jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih grafičara. Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili Hari Ejubović voditelj galerije BKC-a, Semir Fejzić, direktor BKC-a Tuzla i autor Irfan Handukić.



Handukić je predstavio svoje umjetničke radove sa 40 grafičkih listova rađenih tehnikom duboke štampe, a koji tematski pripadaju različitim ciklusima (Prije izlaska sunca, Veliki val plime iz oceana, Stablo kraja, Teku rijeke, Homa).



- Radi se o mom zadnjem ciklusu koji je nastajao u zadnje tri godine. Na izložbi su u jednom konceptu donešeni radovi koji ustvari prezentiraju moje prijašnje radove. Na njima sam potencirao odvojene kolore i prelomljeno segmentiranje linija, koji zapravo nose taj grafički medij i moj izražaj. Drago mi je da ponovo izlažem u Tuzli, u jednom lijepom prostoru, koji zadovoljava sve kriterije. Nadam se da će posjetioci izložbe uživati u mojim grafikama, i da će uspjeti naći jedan svoj svijet u kojem mogu dalje da promišljaju, rekao je autor Handukić.





U okviru galerijske djelatnosti, Bosanski kulturni centar je u svom programu zacrtao nekoliko vrlo kvalitetnih izložbi, među kojima je svakako i izložba uvaženog profesora Irfana Handukića, rekao je Semir Fejzić, direktor BKC-a Tuzla.



- Autor Handukić je posljednji put izlagao u Tuzli 1996.godine, tako da nam je posebno zadovoljstvo što smo ponovo ugostili ovog umjetnika, koji iza sebe ima 150 kolektivnih izložbi, desetine nagrada i mnogobrojne studente koje je je odškolovao kao profesor na fakultetu. Na ovoj izložbi se predstavio sa novim ciklusom i iz Tuzle je krenuo sa serijom izložbi koje će biti održane širom Bosne i Hercegovine. Posebno mi je zadovoljstvo što smo u okviru obilježavanja 2.oktobra, Dana oslobođenja Tuzle, zajedno sa autorom dali svoj doprinos da na jedan primjeren i dostojanstven način obilježimo ovaj značajan datum za naš grad, istakao je Fejzić.



O autoru...

Irfan Handukić rođen je u Bihaću 1950. godine. Pedagošku akademiju, odsjek likovna umjetnost završio je u Sarajevu 1972. godine, a potom je na Pedagoškom fakultetu, na odsjeku za likovne umjetnosti, odjel grafika, diplomirao u Rijeci, R Hrvatska. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu završava postdiplomski-specijalistički studij i magistrira na odsjeku grafike. Doktorirao je na sarajevskom Filozofskom fakultetu, i predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u pomenutom gradu. Studijski je boravio u Italiji, Turskoj, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Njemačkoj, Francuskoj, Iranu i Australiji. Od 1972. godine do danas predstavio se na više od 150 kolektivnih i četrdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a dobitnikom je više bh. i internacionalnih nagrada za slikarstvo i grafiku. Objavo je veliki broj stručnih radova i dvije knjige:, „Metodika i kultura likovnog odgoja“, “Grafika u likovno-pedagoškom radu“. Voditelj je magistarskih i doktorskih studija na drugim univerzitetima u BiH.



Izložba će biti otvorena do 15. oktobra 2012. godine.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice