TUZLARIJE - KULTURA

01.10.2012.
Spuštena zavjesa na XIX Tuzlanske pozorišne dane


Izvođenjem predstave DRŽAVNI LOPOV Hrvatskog kazališta iz Pečuha, u subotu 29. 9. 2012. godine, svečano je spuštena zavjesa na ovogodišnje XIX Tuzlanske pozorišne dane 2012, koji su se održavali u Narodnom pozorištu Tuzla od 14. do 29. septembra 2012. godine.



U petnaest dana trajanja pozorišne Revije u Narodnom pozorištu Tuzla izvedeno je trinaest predstava, od toga jedna predstava za djecu, u produkciji jedanaest pozorišta: Narodno pozorište Tuzla, Bosansko narodno pozorište Zenica, Kazalište Virovitica, Teatar &TD Zagreb, SARTR Sarajevo i Festival MESS Sarajevo, MTM Mostar, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ Cetinje, Hrvatsko narodno kazalište Osijek, Hrvatsko narodno kazalište Varaždin, Knjaževsko – srpski teatar Kragujevac, Hrvatsko kazalište Pečuh, iz pet država: Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Mađarske.



Na sceni NP Tuzla je nastupalo preko 80 glumaca, a još dodatno opsluživalo predstave preko 160 pozorišnih djelatnika. Narodno pozorište Tuzla, u toku trajanja TPD 2012 posjetilo je blizu 3.000 posjetilaca.
Svi ovi podaci ukazuju na to da je Narodno pozorište Tuzla i ove godine izvršilo dobar odabir predstava i pozorišta koja su se iz noći u noć predstavljala tuzlanskoj publici.



Zadovoljstvo tuzlanske pozorišne publike dodatno stimuliše i obavezuje ovu instituciju kulture da i u buduće nastavi rad na ovoj manifestaciji koja je postala prepoznatljiva u Gradu Tuzli, Bosni i Hercegovini pa i šire.



Sva pozorišta koja su učestvovala na ovogodišnjoj Reviji, oduševljena gostoprimstvom Narodnog pozorišta Tuzla i prijemom kod publike, izrazila su želju da i dogodine budu dio ovog značajnog kulturnog događaja u Tuzli.

Priredio(la): NP Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice