TUZLARIJE - KULTURA

30.09.2012.
Najava izložbe Irfana Handukića


Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih grafičara prof. dr. Irfan Handukić, priredit će samostalnu postavku grafika u velikoj galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla, koja će biti otvorena 2. oktobra sa početkom u 19 sati.

Kao sve izložbe u organizacijiBKC-a Tuzla, i ovu izložbu prati i prigodan katalog ovoga puta sa recenzijom mr. Ilijasa Deminkovića. "U svom najnovijem ciklusu grafičkih radova Irfan Handukić nastavlja onu jasno zacrtanu liniju koju smo mogli pratiti od samog početka njegovog djelovanja. Dosljedan u afirmiranju grafičkog medija-multioriginala on i danas razrađuje ideje koje je definisao početkom ranih devedesetih godina u sklopu tradicionalnog pristupa grafici-grafičkoj slici. Handukić u cjelokupnoj Bosanskohercegovačkoj suvremenoj umjetnosti ostaje stvaralac osobenog stila, iskrenosti i posebnosti", napisao je Deminković.

Irfan Handukić rođen je u Bihaću 1950. godine. Pedagošku akademiju, odsjek likovna umjetnost završio je u Sarajevu 1972. godine, a potom je na Pedagoškom fakultetu, na odsjeku za likovne umjetnosti, odjel grafika, diplomirao u Rijeci, R Hrvatska. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu završava postdiplomski-specijalistički studij i magistrira na odsjeku grafike. Doktorirao je na sarajevskom Filozofskom fakultetu, i predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u pomenutom gradu. Studijski je boravio u Italiji, Turskoj, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Njemačkoj, Francuskoj, Iranu i Australiji. Od 1972. godine do danas predstavio se na više od 150 kolektivnih i četrdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a dobitnikom je više bh. i internacionalnih nagrada za slikarstvo i grafiku. Objavo je veliki broj stručnih radova i dvije knjige:, „Metodika i kultura likovnog odgoja“, “Grafika u likovno-pedagoškom radu“. Voditelj je magistarskih i doktorskih studija na drugim univerzitetima u BiH.

Izložba će biti otvorena do 15. oktobra 2012. godine.

Priredio(la): JU Bosanski kulturni centar TK Tuzl                


Osmrtnicama ba smrtovnice