TUZLARIJE - KULTURA

20.09.2012.
Foto/Video
Sevdalinka u glazbi i književnosti Hrvata u BiH


U okviru 6.Festivala Ogranaka Matice hrvatske Tuzla 2012, u četvrtak uvečer je u Narodnom pozorištu Tuzla održan koncert pod nazivom „Sevdalinka u glazbi i književnosti Hrvata u BiH“.



- Večeras se na jedan način veselimo kroz pjesmu, a već dan kasnije ćemo tugovati. Idemo u posjetu Memorijalnom centru Srebrenica / Potočari, a nakon toga u Srebrenicu gdje također smatramo da imamo svoju kolijevku. Slogan sutrašnje posjete je „Srebrenica je naše prezime“, kazala je Marica Petrović, predsjednica Matice hrvatske u Tuzli.



Poruke koja je otišla sa ovog koncerta je da je sevdalinka ukorijenjena i u kulturi ovdašnjih Hrvata, što se često prikazivalo drugačije.

- Kada je u pitanju sevdalinka, ponekad nam se čini da se bosanski Hrvati iz tog zajedničkog kola ćuškaju. A mi smo ih pjevali u tom periodu kad smo bili pripadnici te orijentalne civilizacije. Imali smo također svoje orijentalne motive, iz naših dvorišta čule su se također pjesme čežnje, ljubavne, pjesme za zavičaj, sve što su i drugi pjevali. I zaista nema dobronamjernog čovjeka koji bi mogao reći da mi bosanski Hrvati nemamo svoje sevdalinke. Mi naravno volimo, a ponekad se misli da više volimo pjesme prekograničnih Hrvata, ali što je naše – naše je. Naš je ovaj grad, ova domovina i naša je pjesma sevdalinka. To je ujedno i poruka ovoga koncerta, dodala je Petrović.



Učešće na koncertu uzeli su: Pjevački zbor Hrvatski dom Tuzla, Nedžad Salković, Muhamed Mujkanović, Arif Ahmetašević, Senad Ajanović, Big brothers band pod vodstvom Zorana Brkića, te glumci tuzlanskog Narodnog pozorišta Nikolina Baškarad i Irfan Kasumović.











Na ovogodišnjem Festivalu učestvuju predstavnici četiri grada i to Pečuha, Subotice, Osijeka i Tuzle, koji pored na polju kulture sarađuju i na druge načine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice