TUZLARIJE - KULTURA

20.09.2012.
Galerija Mandžić
Otvorena izložba ˝Kulturno pamćenje; blago koje nestaje˝


Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji sa Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, organizovala je u četvrtak uvečer izložbu nacionalnih spomenika "Kulturno pamćenje; blago koje nestaje" u Galeriji Mandžić. Izložba se sastoji od videoprezentacije i izloženih panoa nacionalnih spomenika i ugroženih spomenika sa fotografijama, kao i tekstom sa osnovnim informacijama o spomeniku.



Prisutnima su se obratili Jasmin Imamović, načelnik Opštine Tuzla, Benjamin Bajraktarević, direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, Zlatko Dukić, pomoćnik ministra za obrazovanje, kulturu i sport u Vladi TK, koji su istaknuli važnost upoznavanja svih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promocije kulturnog naslijeđa. Izložbu je otvorila dr. Ljiljana Ševo, predstavnik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.



Izložba panoa nacionalnih spomenika održava se u okviru kampanje „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ od 2003. godine.

- Ovom izložbom, planirano je da se šira javnost, posebno mladi, upoznaju sa našom baštinom i kulturno-historijskom vrijednostima Bosne i Hercegovine, jer zaštita kulturnog naslijeđa predstavlja značajnu metodu očuvanja stabilnog društva i bogatstva bosanskohercegovačkih različitosti. Izloženi su plakati sa fotografijama i odabranim tekstovima svih nacionalnih spomenika koji su proglašeni na području sjeveroistočne Bosne, a na području Tuzlanskog kantona se radi o njih 30, rekao je Rusmir Djedović, stručni saradnik u Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.





Do sada je izložba „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ bila postavljena u sjedištu Svjetske banke u Washington-u, Barceloni, Istanbulu, Rimu i Pestumu, te Beogradu, ali i na području Bosne i Hercegovine: Banjoj Luci, Jajcu, Mostaru, Brčkom, Sarajevu i svim opštinama Unsko-sanskog kantona.



Inače, u proteklih deset godina, Komisija je donijela 806 odluka, od toga 679 odluka o proglašenju dobara nacionalnim spomenikom i 127 odluka kojima se utvrđuje da dobro ne ispunjava kriterije za proglašenje.



Izložba će biti otvorena do 30. septembra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice